Vestia overhandigt sleutels aan nieuwe huurders

Persbericht van Stichting Vestia Groep

Samen met een mooi boeket bloemen en een grote sleutel kregen mevrouw Francisca en de heer Petronilia gisteren de sleutels uitgereikt van hun nieuwe eengezinswoning aan de De Ruyterstraat in Zoetermeer-Dorp. Met deze symbolische sleuteloverdracht staat Vestia Zoetermeer stil bij het feit dat de tweede fase van de vernieuwing van de Zeeheldenbuurt zijn voltooiing nadert. De toekomstige bewoners van de woning aan de De Ruyterstraat 52 a zijn blij met hun nieuwe, moderne woning.

Gefaseerd bouwen
Bij de vernieuwingsoperatie van de Zeeheldenbuurt maken in totaal 141 kleine, verouderde woningen uit de jaren '50 plaats voor 152 nieuwe woningen. De nieuwbouw wordt fasegewijs gerealiseerd zodat zoveel mogelijk bewoners van de oude woningen direct kunnen doorstromen naar de nieuwbouw. Ongeveer een derde van de huurders van de tweede fase is afkomstig uit een nog te slopen woning in de Zeeheldenbuurt. De tweede fase, samen Het Galjoen genoemd, bestaat uit vijf koop- en 54 huureengezinswoningen aan de De Ruyterstraat, Banckertstraat, Van Speykstraat en Karel Doormanlaan. Deze en komende week krijgen de toekomstige bewoners van de woningen in de De Ruyterstraat de sleutels van hun woning. Begin oktober worden de opleveringen hervat. Als eerste de woningen aan de Banckertstraat, daarna de woningen aan de Van Speykstraat en als laatste de woningen aan de Karel Doormanlaan. Na oplevering van Het Galjoen begint de derde en laatste fase, De Brigantijn, met 46 koopeengezinswoningen. De verkoop daarvan is op 12 maart 2011 gestart. Inmiddels is op elf woningen een optie en zijn er drie daadwerkelijk verkocht.

Vernieuwing met behoud van dorps karakter
In Dorp ligt de oorsprong van het hedendaagse Zoetermeer. De nieuwbouw past bij het authentieke, dorpse karakter van de wijk. Opvallende stijlelementen zijn het bakstenen blokkenpatroon in de gevels en de okergele voordeuren. De woningen aan de Karel Doormanlaan hebben een lessenaarskap, zoals de oude bebouwing ook had. De vijf bouwblokken aan de dwarsstraten hebben een zadeldak, waarvan twee eindigen met een dwarskap op de kopwoning. Aan de De Ruyterstraat staat een langwerpig bouwblok met op twee plekken een inham en een onderdoorgang naar de parkeerpleintjes. De poortwoningen die hier zijn gerealiseerd hebben een plat dak, twee woonlagen en op de begane grond een kantoor- of praktijkruimte van bijna 30 m2 met een afzonderlijke entree. Deze woonwerkwoningen zijn bestemd voor ondernemers die een bedrijf aan huis hebben of willen beginnen.

*




Razende Robot Reporter