Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

12 juli 2011, 16.00 uur

Reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn de afgelopen week 2 keer ingezet voor patiëntenvervoer. Een overzicht van Defensie-operaties van 4 tot en met 10 juli.

Bij beide vluchten betrof het patiënten die van de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vaste land zijn vervoerd.

Projectiel
Bij graafwerkzaamheden op Vliegbasis Woensdrecht is afgelopen week een mogelijk ongesprongen projectiel gevonden. In overleg met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie zijn de graafwerkzaamheden stopgezet. Het projectiel wordt deze week geruimd.

Operaties in het buitenland:

Libië

De mijnenjager Hr. Ms. Haarlem. Foto: ministerie van Defensie

De bemanning van Hr. Ms. Haarlem is vorige week teruggekeerd van haar deelname aan het mijnenbestrijdingsvlootverband van de NAVO, de Standing NATO Mine Counter Measure Group. Het doel van dit vlootverband was onder meer het ruimen van zeemijnen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De missie van de mijnenjager veranderde toen de Nederlandse regering eind maart besloot bij te dragen aan operatie Unified Protector in Libië. Vanaf dat moment handhaafde de Haarlem voor de Libische kust het wapenembargo door verdachte schepen te identificeren en te ondervragen. De 17 schepen van het NAVO-vlootverband waar de Haarlem deel van uitmaakte, ondervroegen bijna 1.400 schepen en voerden meer dan 100 boardings uit. Hr. Ms. Haarlem ondervroeg ruim 200 schepen. Omdat Hr. Ms. Haarlem over de juiste operationele middelen beschikt, blijft het schip deelnemen aan Unified Protector. Aan boord bevindt zich momenteel de bemanning van Hr. Ms. Middelburg.

Afghanistan

Nederlandse militairen melden zich in Mazar-e-Sharif. Foto: ministerie van Defensie

2 Nederlandse F-16's zijn afgelopen week vanaf Kandahar Airfield ingezet om de nieuwe politietrainingsmissie in Noord-Afghanistan te ondersteunen. Tijdens een 3 uur durende vlucht brachten de vliegers van de Air Task Force, met behulp van het RecceLite fotoverkenningsysteem, het gebied rondom de stad Kunduz in kaart.

Hoofdmacht in Kunduz
De hoofdmacht van de Nederlandse missie in Kunduz is zondag op volle sterkte gekomen. Eerder die week kwamen al 160 militairen en 9 politiefunctionarissen aan voor de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie en de Afghaanse hoofdstad Kabul. De militairen van landmacht en marechaussees vormen in Kunduz 6 Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLT's). Deze trainen en begeleiden de politie in Kunduz in onder meer voertuiginspecties, het opzetten van controleposten en het uitschrijven van een proces verbaal.

Raketaanvallen Kandahar Kandahar Airfield was de afgelopen periode 4 maal doelwit van vijandelijke raketaanvallen. Bij deze beschietingen vielen aan Nederlandse zijde geen gewonden en was geen sprake van materiële schade.