Openbaar Ministerie

Celstraf geëist tegen verdachte overval juwelier

12 juli 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

Vandaag, 12 juli, stond een 18-jarige verdachte terecht voor de rechtbank in Arnhem op verdenking van een overval op een juwelier.

De 18-jarige man wordt ervan verdacht op 25 januari 2011 samen met een andere man een overval gepleegd te hebben op een juwelierszaak in Dieren. Hierbij zijn medewerkers en klanten met een op een vuurwapengelijkend voorwerp bedreigd. Er is een grote hoeveelheid sieraden buitgemaakt.
Tegen de verdachte is 3 jaar gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist.

Overvallen worden keihard bestraft. Een overval loont niet! De verdachten die de politie aanbrengt bij het OM komen bijna altijd voor de rechter. Het OM eist daarbij hoge straffen, meestal een gevangenisstraf. Het OM wijst daarbij ook op de onrust die overvallen teweegbrengen in de samenleving. De rechter legt in bijna alle gevallen (97%) een gevangenisstraf op en volgt doorgaans de forse eis van het OM. Zes van de tien meerderjarige overvallers worden bestraft met een gevangenisstraf van meer dan een jaar. Ook minderjarige daders komen er niet zomaar met een werkstraf vanaf; 94% van deze groep krijgt een vrijheidsstraf opgelegd. Door de buit van overvallers af te nemen zorgt het OM ervoor dat een overval niet loont.