Plan Nederland

Plan in actie tegen hongersnood Oost-Afrika

12 juli 2011

Plan zet alles op alles om de lokale bevolking in Oost-Afrika te ondersteunen in de ergste hongersnood sinds 60 jaar. Aanhoudende droogte in Ethiopië, Somalië, Kenia en Uganda bedreigt miljoenen mensen met de hongerdood, waaronder veel kinderen.

Plan werkt al vele jaren in de regio om gemeenschappen weerbaar te maken tegen droogte, maar een combinatie van uitblijvende regenbuien, klimaatverandering en de stijgende voedselprijzen heeft nu meer dan 10 miljoen mensen in acuut levensgevaar gebracht. Lokale teams van Plan werken op volle kracht samen met lokale gemeenschappen, de lokale overheid en andere humanitaire organisaties om een nog grotere crisis af te wenden.

De ergste droogte in 60 jaar heeft tienduizenden mensen van hun woonplaats verdreven en heeft de veestapel gedecimeerd.

In Ethiopië, waar de programma's van Plan normaal gesproken al 700.000 mensen bereiken, richt Plan zich nu op het verstrekken van water, schoolmaaltijden, voeding voor moeders en jonge kinderen, zaden, vee en meststoffen.

Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar bij rampen en de impact op hun welzijn en veiligheid is groot. Plan ondersteunt kinderen zodat ze op school kunnen blijven en hun leven zo normaal mogelijk kunnen voortzetten. In het bijzonder heeft Plan aandacht voor de risico's van meisjes en jonge vrouwen."Meisjes lopen bij een ramp als deze enorme risico's", zegt Plan-directeur Monique van `t Hek. "Ze zijn vaak de eerste die honger lijden als gezinnen niet genoeg te eten hebben, en economische druk kan ertoe leiden dat ze voortijdig van school worden gehaald of vroeg worden uitgehuwelijkt."

De VN verwacht dat de situatie in Oost-Afrika de komende maanden zal verslechteren als gevolg van aanhoudende droogte en grote vluchtelingenstromen. Plan verwacht dat er nog minimaal een half jaar bijzondere aandacht nodig is voor de mensen in Oost-Afrika.

Help nu de kinderen in Oost-Afrika

""

Kinderrechtenorganisatie Plan

Plan is een internationale kinderrechtenorganisatie die werkt aan het realiseren van gelijke rechten en kansen voor meisjes en het verbeteren van de levensomstandigheden van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden. Plan werkt aan een wereld waarin meisjes dezelfde rechten en kansen krijgen als jongens, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen.

Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 48 ontwikkelingslanden die de achterstelling van meisjes tegengaan en de levensomstandigheden en toekomstkansen van meisjes en jongens verbeteren en door wereldwijd op te komen voor kinderrechten, met de nadruk op de rechten van meisjes.
www.plannederland.nl
Contact
Plan
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
Tel. 020 549 55 20
Rek.nr: 39.35.86.766