Gemeente Maasgouw


Voortgang Archeologisch onderzoek Thorn locatie Schoolstraat-Oude Trambaan

Op 2 mei jl. is gestart met het graven van proefsleuven ten behoeve van archeologisch onderzoek in het gebied Oude Trambaan-Schoolstraat in Thorn. Dit is de beoogde plaats voor de Brede Maatschappelijke Voorziening.

In eerste instantie heeft een verkennend en een booronderzoek plaatsgevonden. Hieruit bleken zodanige sporen aanwezig te zijn dat er een proefsleuven-onderzoek uitgevoerd moest worden. De resultaten hiervan zijn inmiddels bekend. Er is naar voren gekomen dat er nagenoeg in elke proefsleuf vuursteenvondsten uit de nieuwe steentijd aanwezig zijn.

Om nu vast te stellen of het hier om een waardevolle vindplaats gaat en om te bepalen wat er in het vervolgtraject gedaan mag en moet worden (de proefsleuven mogen we op dit moment niet dichten) is het verplicht op grond van het Verdrag van Malta een waardestellend onderzoek uit te voeren in een gebied van ca. 200 m². Hiertoe zal de proefsleuf in de speeltuin en de proefsleuf die rechts van het harmoniegebouw loopt, met elkaar verbonden worden.

Resultaten onderzoek
De uitkomst van het onderzoek kan drieledig zijn:
* Geen bijzondere waarde: bij de bouw, het dichten van de sleuven, de aanleg van de weg, hoeven geen bijzondere maatregelen genomen te worden en geen extra kosten gemaakt worden.
* Bijzondere waarden op bepaalde locaties in het gebied: In het betreffende gebied zullen opgravingen gedaan moeten worden en voor het overige kunnen we onze gang gaan.


* Geheel is van bijzondere waarde/zelfs nationale waarde: opgraving van alles nodig (brengt zeer hoge kosten met zich mee) of ter plekke bewaren, maar dan moet een ophoging plaatsvinden van 1.00 tot 1,5 meter.

Als het onderzoek uitwijst, dat er bijzondere waarden aanwezig zijn op bepaalde plaatsen of in het hele gebied dan zal er een nieuwe afweging gemaakt moeten worden.
Als de kosten voor de benodigde opgravingen op bepaalde locaties een veelvoud van EUR 100.000,- gaan bedragen of als het hele gebied waardevol is dient er nu al rekening mee gehouden te worden dat er wellicht naar een alternatieve locatie voor de Brede Maatschappelijke Voorziening gezocht moet worden.

Planning
Inmiddels zijn offertes gevraagd voor het waardestellend onderzoek. Naar verwachting kan de opdracht voor dit onderzoek begin augustus gegeven worden. Met het onderzoek is inclusief de voorbereiding ca. 1 maand gemoeid. Daarna wordt een rapportage gemaakt. Op grond daarvan zal dan een definitieve conclusie getrokken worden. Dit betekent, dat het gebied, inclusief de speeltuin, minimaal tot half september afgesloten zal zijn.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00