Groen!

Fiscale fraude in Europa aanpakken levert vele miljarden op

door Bart Staes (Europese fractie) op 12 juli 2011 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid", "Internationaal"

Georganiseerde fiscale fraude, waaronder BTW-fraude, staat in de categorie financiële criminaliteit - in de EU-27 goed voor in totaal 200 tot 250 miljard euro per jaar - al vele jaren met stip bovenaan. Met zijn rapport wil Europees parlementslid Bart Staes (Groen!), rapporteur over BTW-fraude en het Groenboek BTW dat de Europese Commissie eind 2011 publiceert, niet alleen enkele oorzaken van deze aderlating voor de Europese schatkisten beschrijven, maar ook zeer concrete oplossingen aandragen.

Vlak voor de eenwording van de Europese interne markt op 1 januari 1993, en het verdwijnen van administratieve binnengrenzen, waarschuwden tal van financiële experts dat `Europa, een paradijs voor fraudeurs' dreigde te worden. Zelfs de toenmalige minister van Financiën, de heer Philippe Maystadt, was zich van het komende probleem bewust toen hij in een toespraak aan de vooravond van de grote veranderingen in 1993 het volgende zei: "De opheffing van de fiscale grenzen zal met het verdwijnen van de douanecontroles binnen de gemeenschap gepaard gaan. Deze vorm van controle zal door een andere moeten worden vervangen om een explosieve groei van de fiscale fraude in de Europese Unie te verhinderen." Hetgeen Maystadt bepleitte, gebeurde hoegenaamd niet.

Groen!-europarlementslid Bart Staes: "Allerlei in dit rapport beschreven nieuwe Europese regelgeving heeft geen soelaas gebracht. Het ontbreekt aan Europese coördinatie van bijvoorbeeld BTW-tarieven. Er is een gebrek aan systematische samenwerking en gegevensuitwisseling om fiscale fraude efficiënt aan te pakken. Voor het bestrijden van BTW-carrousels - het georganiseerde, grensoverschrijdende misbruik van de factuur of de facturenstroom - betekent dit dat opsporingsambtenaren en justitie altijd met een forse achterstand aan de wedloop tegen georganiseerde fraude en misdaad begint."

Opmerkelijk is ook dat in de EU een precieze beschrijving van deze specifieke fraudevorm in geen enkel wetboek, Europese richtlijn of verordening terug te vinden is. Daarom is het in een internationale context - en dat geldt per definitie voor elke BTW-carrousel - extra lastig om de juridische bewijslast hard te maken. "De Europese wetgever heeft hier duidelijk zitten slapen en zo mede een oneindige criminele geldstroom gecreëerd. Een duidelijke en uniforme Europese definitie van BTW-carrousels, in het licht van grensoverschrijdende juridische samenwerking en het BTW-groenboek van de Europese Commissie, is dan ook dringend nodig," aldus nog Staes die samen met collega Antoine Buedts het rapport over btw-carrousel-fraude heeft opgesteld.

Samenvatting van het rapport BTW-fraude

Volledig rapport BTW-fraude

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=217306428313564&href=ht tp%3A%2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FNieuwsflash-fiscale-fraude-in-europ a-aanpakken-levert-vele-miljarden-op_2264.aspx&send=false&layout=standa rd&width=450&show_faces=true&action=recommend&colorscheme=light&font&he ight=80

Contact: Bart Staes -