Canadees-Nederlandse samenwerking PTRC en Incas3

Persbericht van INCAS³

Canadees-Nederlandse samenwerking voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën ter verbetering van de productie van zware aardolie

Petroleum Technology Research Centre en INCAS3 tekenen intentieverklaring

Het Canadese Petroleum Technology Research Centre (PTRC) maakt vandaag bekend dat het een intentieverklaring heeft getekend met INCAS3 - een in Nederland gevestigd onafhankelijk, non-profit onderzoeksinstituut gespecialiseerd in de ontwikkeling van cognitieve sensorsystemen toepasbaar in een breed spectrum van industrieën. De expertise van INCAS3 kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bepalen van olievoorraden en andere geologische formaties van essentieel belang voor de olie- en gasindustrie van Saskatchewan en Canada.

Zowel de PTRC als INCAS3 zijn verheugd een gemeenschappelijke basis te hebben gevonden voor de bevordering van wetenschap en innovatie. Met ruim 13 jaar ervaring in het leiden en uitvoeren van onderzoek naar methodes voor verbeterde oliewinning (EOR - enhanced oil recovery), heeft het PTRC een trackrecord op het gebied van identificatie en stimulering van het ontwikkelen van technologieën die de winningspercentages kunnen verbeteren.

INCAS3 en PTRC werken samen aan het modelleren en meten van de structuur van de Canadese oliereservoirs. Hierdoor kunnen problemen met de reservoirs eenvoudiger opgespoord worden en bestaande winningsmethodes, zoals Cold Heavy Oil Production with Sand (CHOPS), worden geoptimaliseerd.

"De winning van zware aardolie uit bestaande velden in Saskatchewan bedraagt gemiddeld slechts ca 5-8%," merkt Malcolm Wilson, de CEO van het PTRC op. "Als wij deze voorraden beter kunnen vaststellen en kunnen aanwijzen waar problemen zich voordoen, dan kunnen wij de bestaande winningsmethodes aanpassen en idealiter het percentage verhogen tot 15 of 20%. Dit levert niet alleen een economisch voordeel op, maar mogelijk ook meer energie-efficiënte processen om koolwaterstoffen uit de grond te halen."

Eén van de grootste obstakels in de productie van zware aardolie, vooral in de velden langs de grens tussen Alberta en Saskatchewan, is de productie van zand dat mee naar boven komt met de aardolie. Dit leidt tot de vorming van wat in de industrie "wormholes" worden genoemd. Deze holtes in het olieveld beïnvloeden de productiepercentages en bemoeilijken de oliestroom uit het veld. Zij zijn bijzonder problematisch omdat het bijna onmogelijk is hun locatie en vorm te bepalen. Technologieën die het identificeren en voorkomen van wormholes mogelijk maken, zorgen voor een aanzienlijk hogere opbrengst uit olie reservoirs - van 8% naar mogelijk 20% rendement - wat leidt tot extra overheidsinkomsten in de orde van miljarden dollars.

"Wij geloven dat INCAS3 over de cognitieve sensorsystemen beschikt, en de sensor nodes en geavanceerde controles ontwikkelt die bijzonder nuttig kunnen zijn bij het bepalen van de wormholes. Het feit dat INCAS3 wereldleider is op het gebied van de ontwikkeling van dit soort sensoren, maakt het extensieve netwerk van wetenschappers van dit instituut tot een belangrijke bron voor onze eigen onderzoekers."

John van Pol, Managing Director van INCAS3, vertelt: "Een belangrijke eerste stap is het samenbrengen van de PTRC EOR en de INCAS3 onderzoekers voor een workshop met als doel het schetsen van een roadmap om de wormholes tijdens de Cold Heavy Oil Production with Sand te identificeren en te bewaken, en daarna de uitvoering van die technologie-roadmap te initiëren."

Zowel het PTRC als INCAS3 hopen dat de samenwerking die via de intentieverklaring - en de workshop die op 3-4 november in Nederland zal plaatsvinden - tot stand komt een bijdrage zal leveren aan een wormhole-onderzoekscomponent binnen de Duurzame Technologieën voor Energieproductiesystemen (Sustainable Technologies for Energy Production Systems - STEPS) van het onderzoeksprogramma voor verbeterde oliewinning. STEPS is een zakelijk Netwerk van Excellente Centra dat in 2009 opgericht werd met subsidie van de regeringen van Canada en Saskatchewan en met aanvullende sponsoring uit de privésector, om de oliewinning in Canada te helpen bevorderen.

Over het PTRC
Het PTRC is een in 1998 opgericht non-profit onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf dat wereldleidend wetenschappelijk en engineeringonderzoek in energieproductie uit koolwaterstoffen en opslag van koolzuurgas doet. Het PTRC in Regina Saskatchewan gebruikt R&D om de winning van rijke maar vaak moeilijk toegankelijke en dure oliebronnen in West Canada te bevorderen. Het zakelijke netwerk van Excellente Centra voor verbeterde oliewinning (STEPS-netwerk) breidt haar onderzoek uit van zware aardolie tot conventionele aardolie en extra-zware bronnen zoals oliezand. STEPS heeft als doel het nationale centrum te worden voor toonaangevend wetenschappelijk onderzoek en engineering-ontwikkeling van oliewinmethodes.

Over INCAS3
INCAS3 is een in 2008 opgericht onafhankelijk, non-profit onderzoeksinstituut met als doel een brug te slaan tussen kennis van fundamenteel onderzoek en praktische toepasbaarheid van sensorsystemen. INCAS3 richt zich op betrouwbaarheid, beperking van energieverbruik en toepasbaarheid van sensorsystemen in open omgevingen. Het onderzoek vindt plaatst in Assen door PhD's, postdocs en ervaren wetenschappers in combinatie met een team van top-ingenieurs.

INCAS3 wordt gecofinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, de Provincie Drenthe, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Gemeente Assen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.incas3.eu
Bijlage:
* incas3engpdf
* incas3nlpdf




Razende Robot Reporter