Rode Kruis Vlaanderen

Help de slachtoffers van de droogte in de Hoorn van Afrika via 53-53


- Droogste periode van de laatste 60 jaar door twee slechte regenseizoenen in 2010

- Mislukte oogsten, overlijden van vee, verlies van koopkracht en sterk gestegen voedselprijzen

- 10 miljoen mensen getroffen door voedselcrisis in Ethiopië, Djibouti, Kenia, Somalië en Oeganda

- Dringende behoefte aan voedsel, water, medische hulp en opvangfaciliteiten

- Stijging van het aantal vluchtelingen uit Somalië dat naar Zuid-Ethiopië van 5.000 per maand naar meer dan 30.000 in de tweede week van juni

Rode Kruis-Vlaanderen deelt mee dat de Vlaamse bevolking de slachtoffers van de aanhoudende droogte en voedselschaarste in de Hoorn van Afrika kan helpen via rekeningnummer 000-0000053-53 met vermelding âDroogte Afrikaâ. Door het uitblijven van regen heeft de regio te kampen met de ergste periode van droogte sinds meer dan een halve eeuw. Dit leidt op grote schaal tot mislukte oogsten, het overlijden van vee, en sterk gestegen voedselprijzen. Steeds meer mensen slaan op de vlucht op zoek naar voedsel en water. In Kenia, Ethiopië en Somalië is een dringende behoefte aan voedsel, water, medische hulp en opvangfaciliteiten.

Reeds in oktober 2010 luidde het Internationale Rode Kruis de alarmklok voor de Hoorn van Afrika in verband met het uitblijven van regen. Om mensen en hun gemeenschappen ook op lange termijn weerbaarder te maken tegen dergelijke periodes van extreem weer geeft het Rode Kruis voorlichting over de gevolgen van droogte, het belang van drinkbaar water, herstelt zij waterputten, en worden waterpunten geïnstalleerd en kassen gebouwd voor een meer onafhankelijke voedselvoorziening. In Ethiopië runt het Rode Kruis onder meer een voedselprogramma dat gemeenschappen voorziet van zaden, kunstmest en landbouwgereedschap.

Wat doet het Rode Kruis in de regio?
Door de aanhoudende droogte verergert de situatie en dreigt een voedselcrisis voor miljoenen mensen. Het Internationale Rode Kruis heeft daarom haar hulpactiviteiten in diverse landen in de Hoorn van Afrika geïntensiveerd. De eerste acties richten zich op het onmiddellijk redden van levens. In de meest getroffen gebieden deelt het Rode Kruis water en voedsel uit. Mobiele klinieken reizen rond om medische hulp te bieden. Meer concreet biedt het Rode Kruis volgende hulp in de Hoorn van Afrika:

⢠Water en voedsel voorzien voor de meest kwetsbaren. ⢠Veefokkers een eerlijke vergoeding geven voor hun vee. ⢠Zorgen dat kinderen tijdens de crisis naar school blijven gaan. ⢠Irrigatieprogrammaâs opstarten in droge en dorre gebieden. ⢠Bijstand voorzien voor vluchtelingen.
⢠Lokale watervoorraden in stand houden.
⢠Gezondheidsprogrammaâs opstarten samen met de overheid. ⢠Zaden van droogteresistente gewassen uitdelen.

Hoe besteedt het Rode Kruis uw bijdrage?
Helpen kan door te storten op rekeningnummer 53-53* met vermelding âDroogte Afrikaâ. Rode Kruis-Vlaanderen stort dat geld integraal door naar het Internationale Rode Kruis dat ter plaatse de ergste gevolgen van de droogte helpt beperken. Maar ook na de noodhulp moeten de landen beter voorbereid worden. Dat doet het Rode Kruis door:

⢠moeders en kinderen gezondheidszorg toe te dienen ⢠hulp te bieden aan migranten in de getroffen landen ⢠kinderen tijdens crisissituaties op school te houden ⢠drinkbaar water te voorzien
⢠irrigatieprogrammaâs op te starten
⢠mensen te informeren over de gevolgen van droogte en het belang van drinkbaar water
⢠bouwen van serres en verdelen van landbouwmateriaal en zaden

Meer informatie over de situatie in de Hoorn van Afrika vindt u op www.rodekruis.be. Beeldmateriaal kan u aanvragen kan via perszaken@rodekruis.be.


* Rekeningnummer : 000-0000053-53
(IBAN BE53 0000 0000 5353 - BIC: BPOTBEB1)

Rode Kruis-Vlaanderen

Motstraat 40
2800 Mechelen

Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be

IBAN: BE28 0960 0000 9620
BIC: GKCCBEBB