Gemeente Oldambt


De gemeente Oldambt presenteert plan voor behoud Lukas Ziekenhuis in centrum van Winschoten.

Anticiperen op ontwikkelen
Vooruitlopend op mogelijke ontwikkelingen betreffende het Lukas ziekenhuis, heeft de gemeente Oldambt zelf de regie in handen genomen en samen met IBM, ATOsborne en AM, gekeken naar een optimale variant voor het Lukas ziekenhuis in Winschoten. Om de locatie van het ziekenhuis te plaatsen in een breder perspectief kwamen IBM, ATOsborne en AM met een zorgvisie geschreven voor Oost-Groningen. Daarbij is men uitgegaan van de volgende uitgangspunten: ontwikkelingen in de zorg en de vertaling daarvan in Noord-Oost Groningen en de voortgang van de herontwikkeling van het Noordelijk centrumgebied van Winschoten.

In januari 2011 werd een raadsmotie ingediend waarin de Raad het college verzoekt om alles in het werk te stellen om het Lukas Ziekenhuis voor het centrum van Winschoten te behouden. Daarbij is het van essentieel belang dat noodzakelijke zorg bereikbaar én betaalbaar blijft voor de inwoners van het Oldambt, zowel nu als in de toekomst. Samen met IBM, ATOsborne en AM is gekeken naar mogelijkheden om het Lukas Ziekenhuis voor Winschoten te behouden. Gaandeweg het proces werd het IBM, ATOsborne en AM duidelijk dat een heldere zorgvisie geschreven voor de toekomst, aanleiding moet zijn voor het bepalen van de definitieve locatie voor het Lucas Ziekenhuis. Zonder verdere inbreng van de gemeente kwamen zij met een inhoudelijk voorstel dat net iets verder gaat dan alleen het Lukas Ziekenhuis. Een voorstel met potentieel. Vandaar dat de gemeente Oldambt dit voorstel seriveus neemt en met andere partijen wil afstemmen in hoeverre deze zorgvisie realiseerbaar is.

Zorgvisie
Kijkend naar de zorgsector kunnen we stellen dat er momenteel twee tendensen gaande zijn. Een concentratie-tendens, vergaande samenwerking van meerdere zorgaanbieders om de zorgkosten betaalbaar te houden, en een deconcentratie tendens, zorg verlenen in de woonomgeving van de klant, denk aan levensloopbestendige woningen al of niet voorzien van slimme ict-toepassingen waardoor ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen, maar ook wijkgezondheidscentra waardoor zorghulp bereikbaar blijft.
De gemeente Oldambt wil anticiperen op beide tendensen.

Houtskoolschets
In een houtskoolschets wordt aangegeven dat het mogelijk is om het ziekenhuis te moderniseren en uit te breiden met een zorgboulevard (dit is een variant op een wijkgezondheidscentrum) in het Noordelijk centrumgebied. In het Noordelijk centrumgebied is tevens het cultuurhuis gepland en twee supermarkten plus de benodige parkeerterreinen. Er ligt een prachtig plan waarin synergie tussen de diverse onderdelen ervoor zorgt dat er een win-win situatie bestaat.

Gemeente Oldambt, 12 juli 2011