FNV KIEM

FNV KIEM wil goede filmcontracten voor acteurs

dinsdag 12 juli 2011

Op een initiatief van acteurs is een brief opgesteld die ondersteund wordt door FNV KIEM, ACT en de NAA (Nederlandse Agenten Associatie). Deze brief herinnert producenten en opdrachtgevers eraan dat zij op grond van goed fatsoen een redelijke vergoeding moeten betalen over de (mede) makers rechten.

FNV KIEM vraagt acteurs en actrices om deze brief mee te sturen met filmcontracten (niet met tv contracten) en geldt alleen als een acteur/actrice alle rechten weg moet tekenen in een filmcontract, zonder een redelijke vergoeding daarvoor te krijgen. De verdere inhoud van een filmcontract blijft natuurlijk naar ieders eisen invulbaar.

Dus voordat je straks opnieuw een contract met een producent/opdrachtgever aangaat denk dan aan:
o Is dit een filmcontract? JA?
o Teken men al zijn rechten weg, zonder dat daar iets tegenover staat? JA?
o Stuur dan deze brief mee!
o Stuur een kopie aan FNV KIEM t.a.v. Caspar de Kiefte Antwoordnummer 16055, 1000 SE Amsterdam

De rechtenkwestie is een probleem dat al vele jaren voortsleept en waar nu eindelijk eens een adequate oplossing voor moet komen. FNV KIEM vindt dat met deze brief de onderhandelingen die op dit moment gaande zijn met de NVS (Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten) over een mogelijk minimumcontract enorm zullen helpen. Zeker als deze brief massaal door acteurs mee wordt gestuurd met hun contract.