Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid

Zuid bijeen

---

Kinderopvanginstellingen van Stadsdeel Zuid bijeen

12 juli 2011

Op uitnodiging van stadsdeelwethouder Simone Kukenheim kwamen op 5 juli ruim 40 houders van kinderdagverblijven uit Stadsdeel Zuid bijeen. Naast gelegenheid om elkaar te leren kennen, wilde het stadsdeel weten hoe de kinderdagverblijven omgaan met de aanbevelingen uit het rapport van Gunning en welke mogelijkheden en onmogelijkheden zij zien.

Rapport Gunning

De commissie Gunning is ingesteld om onderzoek te doen naar de toedracht van de Amsterdamse zedenzaak. De commissie concludeert dat het nodig is dat er op een andere manier naar de kinderopvang wordt gekeken en doet een groot aantal aanbevelingen, zoals een betere screening van medewerkers in de kinderopvang en altijd twee paar ogen op een groep. Ook moet er anders worden omgegaan met toezicht en handhaving. Met de aanbevelingen wil de gemeente Amsterdam snel aan de slag samen met de stadsdelen, GGD en de kinderopvangorganisaties.

Aanbevelingen Gunning

Tijdens de bijeenkomst gaven de kinderdagverblijven aan dat ze de noodzaak zien van de aanbevelingen en daar al mee aan de slag zijn. Sommige aanbevelingen zijn bijna overal al ingevoerd omdat deze als een vanzelfsprekendheid ervaren worden, bijvoorbeeld de eisen die gesteld worden aan het personeel en management. Andere aanbevelingen, zoals het 4-ogen principe en het instellen van een Raad van Toezicht, vergen meer van de kinderdagverblijven.

Voor eigenaren met een klein kinderdagverblijf zijn de aanbevelingen soms lastiger te realiseren. Een oplossing kan een samenwerkingsverband zijn met andere kleine bedrijven, voor bijvoorbeeld een invalpool, gezamenlijk toezicht of het delen van een vertrouwenspersoon.

Wethouder Simone Kukenheim: "De aanleiding om goed naar kinderopvang te kijken is de afschuwelijke zedenzaak, maar sowieso is er een andere visie op kinderopvang nodig. Kinderopvang is niet alleen 'het voeden en verzorgen' van kinderen wanneer ouders werken, maar een essentieel onderdeel in de ontwikkeling van kinderen. Ouders moeten daar wat mij betreft nauw bij worden betrokken. Zij zijn de klanten die veranderingen kunnen afdwingen."

Strenger handhaven

De gemeente Amsterdam en de stadsdelen gaan toezicht en handhaving verscherpen. Dit is één van de aanbevelingen van de commissie Gunning. Maatregelen worden zwaarder en termijnen worden korter. Kukenheim: "Door lange hoor- en wederhoortrajecten kan het maanden duren voordat gebreken worden hersteld. Bestuurlijk boetes en korte hersteltermijnen moeten dit voorkomen. Ook willen we inzichtelijker maken voor ouders welke kinderopvang organisaties wel en niet aan kwaliteitseisen voldoen"

Stadsdeel Zuid werkt mee aan vestiging kinderdagverblijven

Er is een tekort aan kinderopvang. Ouders geven aan al blij te zijn als ze überhaupt een plek voor hun kind hebben op een crèche in de buurt. Kwaliteit is daarbij belangrijk maar niet altijd doorslaggevend. Stadsdeel Zuid wil dat ouders een afgewogen keus kunnen maken voor een crèche. Kukenheim: "Daarom werken wij actief mee aan het vestigen en dus uitbreiding van het aantal kinderdagverblijven. Ouders kunnen dan kiezen voor een crèche die bij hen en hun kind past."


---