Gemeente Dongen

Straatnaamborden Jan Mertenslaan onthuld

Publicatiedatum: 12-7-2011

In bijzijn van familie en oud-collega's zijn vrijdag 8 juli de straatnaamborden onthuld van de Jan Mertenslaan, de nieuwe weg in het centrum van Dongen. Burgemeester Simone Dirven-van Aalst onthulde het eerste bord, zoon Fons Mertens het andere.

De feestelijke onthulling werd bijgewoond door kinderen en kleinkinderen, andere familieleden en oude bekenden van de oud-vakbondsman en -staatssecretaris in het kabinet van Joop den Uyl. Jan Mertens overleed in 2000. Zoon Fons schetste de omstandiheden waaronder zijn vader in het Dongen van de jaren twintig van de vorige eeuw opgroeide in grote armoede: "Als kind moest hij gaan werken om de kost te verdienen voor zijn moeder en zijn zus. Daar leerde hij de hardheid van het bestaan kennen. Hij richtte de Dongense afdeling op van De Jonge Werkman, een daad die bepalend was voor zijn latere leven."

Mertens junior herinnerde zich ook hoe zijn vader in 1977 toen staatssecretaris weer in Dongen kwam wonen: "Vader was geen excellentie met een dienstauto. Hij ging graag op werkbezoek in sociale werkplaatsen en vond het fijn als hij op straat in Dongen gewoon werd aangesproken als Jantje Mertens."

De kinderen van Jan Mertens bij het straatnaambord.

Bij het straatnaambord van de Jan Mertenslaan van links naar rechts burgemeester Simone Dirven-van Aalst en de kinderen Mertens: Fons, Jan, Marijke, Paul, Peter, Annelies en Jos. Fried en Ton ontbraken wegens vakantie en Kees is enkele jaren geleden overleden.