Raad van State


dinsdag 12 juli 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hardenberg van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Broeklanden-Zuid'. Het bestemmingsplan maakt de uitbreiding mogelijk van het bedrijventerrein 'Broeklanden'. Het gebied waarop het plan betrekking heeft, ligt ten zuidoosten van de kern Hardenberg en sluit direct aan op het reeds bestaande bedrijventerrein. De uitbreiding wordt begrensd door de Duitslandweg, Kanaalweg Oost en de Broekdijk. De zitting gaat ook over de vaststelling van het bestemmingsplan 'Geluidzone bedrijventerrein Broekland Zuid'. Vanwege de uitbreiding van het bedrijventerrein, moet ook de geluidzone rondom het bedrijventerrein worden uitgebreid. Een melkveebedrijf aan de Kanaalweg Oost is het niet eens met de uitbreidingsplannen. Het bedrijf vreest dat het in zijn bedrijfsvoering wordt belemmerd. Ook zou de samenwerking met twee andere melkveehouders in de omgeving spaak lopen omdat het bedrijventerrein precies tussen de drie bedrijven zal worden aangelegd. Ook vreest het bedrijf water-, stof, geluids- en stankoverlast. Twee inwoners uit Hardenberg komen ook tegen de plannen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat er geen behoefte is aan een nieuwe uitbreiding van het bedrijventerrein. Ook vinden zij dat over de locatie van de uitbreiding beter had moeten worden nagedacht. Het gebied zou namelijk worden ingericht als een robuuste ecologische zone. (zaaknummers 201002473/1 en 201002492/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Middelburg van het bestemmingsplan 'Arnemuiden'. Het plan maakt een nieuw gebouw mogelijk voor de scouting aan de Noordzijde Steigerweg in Arnemuiden. De omwonenden zijn minder blij met de nieuwe plek voor de scouting. Zij vrezen voor geluidsoverlast, parkeer- en verkeeroverlast en vinden dat de gemeenteraad hier onderzoek naar had moeten doen. Daarom komen zij tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201006907/1)
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Peel en Maas om een bouwvergunning te verlenen voor de bouw van een vleesvarkensstal aan de Rongvenweg in Helden-Egchel. Ook heeft het gemeentebestuur geweigerd om het bestemmingsplan te wijzigen met de bedoeling de stal alsnog mogelijk te maken. Pigheide B.V. wil graag een nieuwe intensieve veehouderij beginnen. Volgens het gemeentebestuur past het bouwplan van Pigheide niet in de plannen die de gemeente met het gebied heeft. Hoewel een deel van het buitengebied inderdaad is bestemd voor de ontwikkeling van de intensieve veehouderij, valt het perceel aan de Rongvenweg daarbuiten, aldus de gemeente. De rechtbank in Roermond oordeelde in september 2010 dat het gemeentebestuur zijn besluit beter had moeten motiveren. Zo heeft het gemeentebestuur pas in een laat stadium aangevoerd dat ook vanwege de geurbelasting in het dorp Egchel niet kan worden meegewerkt aan de bouw van een nieuwe varkensstal. Ten slotte was de rechtbank van oordeel dat het gemeentebestuur te weinig oog heeft gehad voor de belangen van Pigheide. Het gemeentebestuur kan zich niet verenigen met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201010580/1)