Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Tientallen inbraken, twee diefstallen en straatroof opgelost
Publicatiedatum: 12-7-2011 7:59:03

ARNHEM - Met de aanhouding van een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, denkt de politie 27 inbraken in woningen en bedrijven, een straatroof en de diefstal van twee fietsen te hebben opgelost. Onderzocht wordt nog zijn betrokkenheid bij twee andere straatroven. Deze vonden in alle gevallen plaats in Arnhem tussen januari 2009 en mei 2011. Het onderzoek werd verricht door het regionale Woninginbrakenteam in nauwe samenwerking met Forensische Opsporing.

De verdachte werd op dinsdag 24 mei 2011 aangehouden en verblijft nog steeds in voorlopige hechtenis. Op het moment van aanhouding was hij zonder vaste woon- of verblijfplaats en zwervende in Arnhem. De verdachte verklaarde dat hij geld nodig had voor verdovende middelen. De meeste delicten (22) zijn in april en mei dit jaar gepleegd. Zeven feiten werden gepleegd in november en december 2010; drie werden geregistreerd in januari, november en december 2009. De straatroven vonden plaats op 14 mei 2011 (Zypendaalseweg, Gele Rijdersplein) en 18 mei (Velperweg). Het onderzoek naar de verdachte startte in maart naar aanleiding van binnengekomen informatie.

Weggenomen goederen
Gedurende het onderzoek werden op 5 verschillende momenten en locaties ongeveer 200 goederen inbeslaggenomen; het gaat om onder meer om electronica ((TV's, computers, muziekapparatuur), sieraden en kleding. Ook werden een postzegel- en muntenverzameling en een gaspistool in beslag genomen.
De waarde bedraagt in totaal enkele tienduizenden euro's. Het merendeel van de weggenomen goederen kon worden teruggegeven aan de slachtoffers. Diverse goederen waren mogelijk wel van misdrijf afkomstig maar konden niet herleid worden, mogelijk omdat er geen aangifte was gedaan.

Bekennende verklaringen
In 22 zaken legde de verdachte een bekennende verklaring af. In 7 gevallen was er een match met aangetroffen DNA-materiaal. Bovendien konden bij één woninginbraak forensische sporen worden veiliggesteld die in de richting van de verdachte wezen.
De verdachte gaf aan dat hij zijn goederen verkocht aan enkele vaste afnemers (helers). In enkele gevallen werkte hij mogelijk samen met een andere persoon. Niet uitgesloten kan worden dat er nog aanhoudingen zullen volgen; het onderzoek gaat in die zin verder.

Offensief tegen woninginbraken
De politie Gelderland-Midden heeft met ingang van 1 februari een groot offensief ingezet tegen woninginbraken. Het korps wil hiermee het aantal woninginbraken substantieel verlagen. Het team, dat bestaat uit zeker 15 rechercheurs, gaat aan de slag om gepleegde woninginbraken te onderzoeken met als doel over te gaan tot aanhouding en voorgeleiding van verdachten. Daarnaast is er ondersteuning door tal van specialisten op onder meer financieel gebied. Ook wordt de surveillance gericht op woninginbraken. Het korps zal bovendien met extra inzet informatie inwinnen over locaties en verdachte personen.

Voorkomen van woninginbraken
Het offensief behelst overigens niet alleen het onderzoeken van gepleegde woninginbraken en overvallen, maar ook het voorkomen ervan. Daarbij zal het korps nog meer een beroep doen op burgers om alert te zijn op verdachte situaties en de politie te bellen. Verder zal de politie zoveel mogelijk op grond van informatie nieuwe inbraken en overvallen verstoren. Voor tips over hoe u een inbraak zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Help de politie!
De politie werkt hard woninginbraken tegen te gaan en op te lossen. Daarbij is informatie van burgers erg belangrijk. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe beter dit is voor het onderzoek en des te eerder zicht op mogelijke daders gekregen kan worden. Ziet u bijvoorbeeld een verdacht persoon in uw buurt lopen, of een auto meerdere malen doelloos rond rijden, schroom dan niet om de politie te bellen. Bij verdachte situaties kunt u bellen naar 112. Voor meldingen waarbij de komst van de politie niet direct noodzakelijk is, bel dan naar 0900-8844. Wilt u anoniem blijven? Bel dan naar 0800-7000. (rl)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053