Ingezonden persbericht


Den Haag, 12 juli 2011

Vragen van de leden Eijsink en Bouwmeester (beiden PvdA) over de gevolgen van de voorgenomen bezuinigingen in de GGZ in relatie tot veteranenzorg

aan de ministers van Defensie en Volksgezondheid, Wetenschap en Sport


1.
Bent u bekend met de zorgen van de instellingen binnen het Landelijk Zorgsysteem Veteranen (LZV), zoals Centrum '45, over de gevolgen van de voorgenomen bezuinigingen in de GGZ voor de zorg voor kwetsbare groepen, waaronder veteranen? Hoe beoordeelt u deze zorgen?


2.
Deelt u de mening dat de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen, bijvoorbeeld het betalen voor de eigen dagbehandeling, er toe zullen leiden dat de groep 'zorgmijders' onder veteranen groter wordt en de toegang tot adequate zorg kleiner? Zo nee, waarom niet?


3.
Welke maatregelen gaat u nemen om te voorkomen dat de voorgenomen bezuinigingen in de GGZ er toe leiden dat veteranen zorg mijden en tussen wal en schip vallen, met alle individuele en maatschappelijke gevolgen van dien?


4.
Bent u het er mee eens dat in lijn met uw toezegging tijdens de behandeling van de Defensiebegroting 2011, namelijk dat er niet bezuinigd zal worden op veteranenzorg, niet alleen de instellingen van het LZV moeten worden ontzien bij de voorgenomen bezuinigingen, maar ook dat er aan veteranen geen eigen bijdrage voor de zorg kan worden gevraagd? Zo nee, waarom niet?

PvdA-Voorlichting


Ingezonden persbericht