Ingezonden persbericht


Den Haag , 12 juli 2011

Vragen van het lid Samsom (PvdA) over het bericht dat er iedere week ernstige olie- en gaslekkages in de Noordzee plaatsvinden

aan de minister van Economie, Landbouw en Innovatie


1.Kent u het bericht: 'Iedere week ernstige lekkages olie en gas in de Noordzee'(1)


2.Klopt het dat er regelmatig ernstige lekkages van olie en gas plaatsvinden in de Noordzee? Zo ja wat zijn de risico's op het Nederlands continentaal plat voor mens en milieu?


3.Klopt het dat de oudste platforms, uit de jaren '70, de meeste risico veroorzaken? Hoeveel van deze platforms liggen in of nabij de Nederlandse wateren en hoe groot is het risico dat deze platforms momenteel veroorzaken?


4.Op welke manier worden deze oude platforms en andere platforms momenteel onderhouden? Is er bij inspecties de afgelopen periode gebleken dat het onderhoud, met name bij de oudste platforms, te wensen over laat?


5.Kunt u bevestigen dat bij de 46 inspecties die zijn uitgevoerd in de drie jaar voorafgaand aan juli 2010, zoals uw ambtsvoorganger in antwoorden op vragen van lid Van der Ham(2) aangaf, geen lekkages zoals genoemd in bovenstaand artikel zijn geconstateerd? Zo nee waarom is daar dan destijds geen melding van gemaakt?


6.Kunt u ervoor zorgen dat werknemers die ernstige incidenten willen melden, afdoende beschermd worden? Zo ja op welke wijze? Zo nee waarom niet?

(1) http://www.nu.nl/buitenland/2558252/iedere-week-ernstige-lekkages-olie-en-gas-in-noordzee.html

(2) https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20092010-2702.html

PvdA-Voorlichting