Ingezonden persbericht


Den Haag, 12 juli 2011

Vragen van het lid Heijnen (PvdA) over de informatie over grote ICT projecten bij het Rijk

aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


1. Kent u het bericht 'Rijk lijkt open over ICT projecten, maar schijn bedriegt' (1)?


2. Deelt u de mening die in het artikel naar voren komt dat de website rijksictdashboard tekort schiet wat betreft het geven van informatie over de voortgang van grote ICT projecten bij de overheid omdat 'de informatie op de site niet up to date is en daardoor ook niet transparant'?


3. Hoe plaatst u de stelling dat het kabinet 'het vertrouwen ontbreekt om echt transparant te zijn'? In hoeverre is het waar dat het webpaneel bij bezoekers ten onrechte de indruk kan wekken dat het Rijk meer greep heeft op de voortgang van alle grote ICT projecten dan daadwerkelijk het geval is? Zou meer transparantie een negatiever beeld kunnen geven over de mate waarin het Rijk de kosten die gepaard gaan met grote ICT projecten onder controle heeft?


4. Deelt u de mening dat er omdat de kleuren worden vastgesteld op basis van vergelijking met de laatst afgesproken wijziging van het project een vertekend beeld kan ontstaan over de mate waarin de voortgang van grote ICT projecten onder controle is? Is dit regime niet wat al te soepel? Zou het niet transparanter zijn om de kleuren te baseren op wat de oorspronkelijke kosten en planning van een project waren?


5. Hoe beoordeelt u de stellingen dat er in deze een prima kans gemist is om informatie te delen met burgers en met anderen binnen de overheid en dat het risico is dat het webpaneel in de huidige vorm 'slechts een pr-functie' vervult?


6. Welke acties gaat u ondernemen om de transparantie over de voortgang van ICT projecten bij het Rijk te bevorderen? Wat gaat u doen om de belangrijkste knelpunten die zijn geconstateerd met betrekking tot de rijksictdashboard, namelijk dat het werken met kleuren als verwarrend wordt ervaren, dat er geen duidelijkheid is over wie de opdrachtgevers zijn en dat de site niet continue wordt bijgewerkt, op te lossen?

(1) Binnenlands Bestuur, 1 juli 2011.

PvdA-Voorlichting


Ingezonden persbericht