Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
93 Vragen van de heer T.W. Schipper
(ingekomen 10 juli 2011)

Van 4 tot 8 juli 2011 werd in Singapore de 'International Water Week' (IWW) gehouden. Op de IWW komen het internationale bedrijfsleven, waterexperts, politieke leiders en andere beleidsmakers samen om te spreken over beleid, kwaliteit, aanbod en innovaties op het gebied van water.

De SP-fractie heeft begrepen dat dit jaar ook een 6-koppige delegatie van Vitens naar Singapore is gevlogen om deel te nemen aan de IWW. Hoewel het op zich begrijpelijk is dat ook een publieke organisatie als Vitens zich op de hoogte wil stellen van de belangrijkste ontwikkelingen, bevreemdt het de SP dat Vitens daarvoor naar met zes man naar Singapore gaat, terwijl er komende november ook in Amsterdam een IWW wordt gehouden, met vrijwel dezelfde inhoud.

In mei stelde de SP-statenfractie vragen aan gedeputeerde van Lunteren over de E 18,50 administratiekosten die Vitens in rekening brengt bij klanten die verhuizingen niet via internet doorgeven. In zijn beantwoording weigerde van Lunteren hierover met Vitens te willen spreken en verwees naar de gemeente als de partij die middels minimabeleid tegemoet zou moeten komen aan mensen die problemen hebben met deze kosten. Hoewel de directe relatie tussen dit feit en de trip naar Singapore natuurlijk ontbreekt, steekt het de SP dat er bij Vitens blijkbaar wel financiële ruimte is voor een dergelijke reis, maar niet voor het kwijtschelden van deze administratiekosten.

We hebben de volgende vragen:

1. Klopt het dat Vitens met 6 mensen naar Singapore is gevlogen voor deelname aan de IWW?
2. Zo ja, welke functie hebben deze zes mensen?
3. Hebben deze mensen economy class of business class gevlogen?
4. Wat zijn de totale kosten geweest van deze reis?
5. Hoe oordeelt het college over het feit dat een publieke organisatie als Vitens aan het andere eind van de wereld naar een evenement als de IWW gaat, terwijl er op zeer korte termijn een vergelijkbaar evenement in eigen land wordt gehouden?
6. Is het vaker voorgekomen dat Vitens de wereld overvliegt om deel te nemen aan dergelijke evenementen?
7. Zo ja, hoe vaak, wanneer, waarheen, met hoeveel personen met welke functie en wat heeft dat per reis gekost?
8. Is het college bereid Vitens aan te spreken over nut en noodzaak van dit type reizen?
9. Is er in het Utrechtse minimabeleid ruimte om tegemoet te komen aan zaken als kwijtschelding van bovengenoemde administratiekosten?
10. Is het college bereid bij Vitens aan te dringen op het kwijtschelden van bovengenoemde administratiekosten?


---- --