Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
92 Vragen van de heer J.J. Rijpma MA en de heer R. Kuijper
(ingekomen 8 juli 2011)


Schriftelijke vragen inzake ARK-festival en Wereldfeest

Op 19 juni 2011 vond in Kanaleneiland het 'gratis' ARK-festival plaats. Het ARK festival is 'gratis', althans voor bezoekers, omdat de gemeente het festival financieel mede mogelijk maakt. Eén van de activiteiten tijdens dit festival was 'Vrouwenpower'. In een, volgens bezoekers, hermetisch afgesloten tent vonden activiteiten plaats, alleen voor vrouwen. Mannen waren niet welkom.
De organisatie claimde in het AD van 28 juni 2011 dat ze alleen op deze manier een bepaalde groep vrouwen kon bereiken. De VVD en Groep Kuijper vinden dit een vreemde redenering. Men haalt vrouwen uit hun huizen naar het festival, met vervolgens een verblijf in een afgesloten tent.
Het college uitte in de speerpuntennotitie Diversiteitsbeleid 2011-2014 nog haar voornemen om de traditionele rolopvatting over de vrouw terug te dringen. Dit college heeft gelijkheid tussen man en vrouw dus op schrift hoog in het vaandel staan, maar de gemeente gaat, na het gescheiden sporten, gescheiden inburgeren en gescheiden buurtfitnessen, rustig door met het subsidiëren van activiteiten waar vrouwen bewust van mannen worden gescheiden.
Over deze gang van zaken hebben VVD en Groep Kuijper de volgende vragen:

1) Is het college bekend met het feit dat op het ARK festival een tent stond die alleen toegankelijk was voor vrouwen?

2) Wat vindt het college van het aanbieden van dit soort activiteiten?

3) Hoe rijmt het college de subsidiëring van deze segregerende activiteit met het officiële voornemen om de traditionele rolopvatting over de vrouw terug te dringen?

4) Zal het college in de toekomst vergelijkbare activiteiten (blijven) subsidiëren? Zo ja, beschikt u over aantoonbare resultaten van uw subsidie die de uitgaven zouden kunnen rechtvaardigen en kunt u die resultaten met ons delen?

Enkele dagen later vond in Utrecht het gratis Wereldfeest plaats (gelieerd aan het ARK-festival, aldus de website). Het Wereldfeest kan zich in uw diversiteitsubsidiebeleid verheugen en staat voor dik 160.000 euro op uw subsidierol 2010. Van verschillende bezoekers en uit de media hebben VVD en Groep Kuijper vernomen dat er op het Wereldfeest hoofdzakelijk autochtone bezoekers waren en op het ARK-festival hoofdzakelijk allochtone bezoekers.

5) Is dit in het kader van gesubsidieerde diversiteit een wenselijke situatie. Zo ja, waarom? Zo nee, wat gaat u hier aan doen?

6) Is het college het met de VVD eens dat 'gratis' festivals eigenlijk een vorm van concurrentievervalsing zijn en dat dit een oneerlijke situatie oplevert ten opzichte van al die andere festivals in de stad die gewoon hun eigen broek moeten ophouden?


---- --