MEDEDELING van het FAVV

12/07/2011 12:41

FAVV-AFSCA

Persvoorstelling van het activiteitenverslag

Het Voedselagentschap (FAVV) stelt vandaag zijn jaarverslag over 2010 voor aan de pers.

2010, het jaar waarin het Voedselagentschap zijn 10-jarig bestaan vierde en waar tijdens het Voorzitterschap van de EU de Voedselveiligheidsbarometer ontwikkeld door het Wetenschappelijk Comité van het FAVV werd voorgesteld, een primeur voor Europa

Van de meer dan 570.000 analyses uitgevoerd op 64.444 monsters waren meer dan 99% conform. Een deel van deze monsters werd onderzocht in de 5 eigen laboratoria van het Agentschap en een deel door de 59 geaccrediteerde externe laboratoria met de wetenschappelijke ondersteuning van de 10 nationale referentielaboratoria.

Door efficiënt om te springen met de budgetten binnen de strakke voorschriften die gelden voor de overheid, het FAVV is een voorbeeld van efficiënt beheer, kon het Agentschap de kost per Belgische belastingbetaler beperken tot 10¤.

De tevedenheidsenquete uitgevoerd bij de consumenten geeft het FAVV een score van 7,6 / 10, dit maakt duidelijk dat we een Voedselagentschap hebben dat aanvaard en erkend is door de samenleving.

Het aantal klachten bij het meldpunt voor consumenten steeg met meer dan 600, of 20 %, wat het nut ervan voor het handhaven van een hoog niveau van voedselveiligheid bevestigt. Die klachten betroffen vooral de hygiëne in lokalen en de persoonlijke hygiëne, evenals de naleving van temperatuurvereisten. Ook werden meer dan 6.000 vragen behandeld.

Het Agentschap is gekend door meer dan 89% van de burgers en 83% verklaart dat de voedselveiligheid de laatste 10 jaar een zeer positieve evolutie heeft gehad in België. Bewijs daarvan levert de voedselveiligheidsbarometer, een verbetering van de voedselveiligheid met 15% in vergelijking met 2008.

De 555 inspecteurs en controleurs van het FAVV voerden in 2010 meer dan 150.000 inspecties (ingevulde checklists) uit bij 106.000 controles in de verschillende sectoren van de voedselketen met voor 85% een gunstig resultaat.

De certificering van de autocontrolesystemen van de bedrijven blijft toenemen (11.823 eind 2010 tegenover 8.536 eind 2009).

Het bonus-malussysteem voor de FAVV-heffingen dat gekoppeld is aan de certificering (50 % bonus - 100 % in 2011) ,is bedoeld als stimulans voor de operatoren van de voedselketen om zich te laten certificeren.

Het Agentschap onderstreept vooral de inspanningen die de landbouwsector heeft gedaan, van de bijna 50.000 inspecties (14.833 controles)in de primaire sector bij 12.500 landbouwers was meer dan 96% in orde.

10.000 landbouwbedrijven zijn volledig gecertificeerd.

De sector transformatie scoort zoals in 2009 goed met 93 % gunstige inspecties.

Enkel de controles op de implementaties van het autocontrolesysteem (verplicht sinds 2005) kregen maar een percentage van 79 % dit wil zeggen 2 bedrijven op 10 beschikken nog niet over een adequaat autocontrolesysteem.

In de Horeca werden ongeveer 14.000 controles uitgevoerd bij 13.743 bedrijven.

Het waren vooral de hygiënepunten, zowel van de lokalen (17%) als de materialen (13%) en de persoonlijke hygiëne (6,8%) van het personeel die slecht scoorden. Ook aan de temperaturen in de frigo's (10 %) en aan het gebruik van producten geschikt voor menselijke consumptie (11%) moet nog zwaar gesleuteld worden. Er werden 42 ton levensmiddelen vernietigd en 72 bedrijven tijdelijk gesloten. Het FAVV werkt nauw en zeer goed samen met de Horecafederaties om deze situatie te verbeteren.

Bij de controles in de detailhandel waren 4/10 niet volledig in orde.

40 tijdelijke sluitingen werden opgelegd. Wat positief is dat het aantal bedrijven met een gecertificeerd autocontrolesysteem verdubbelde (400 -> 800).

Dit is vooral te wijten aan de inspanningen de beroepsorganisatie UNIZO met haar project voor de Buurtsuper; samenwerking met de voorlichtingscel van het Agentschap verloopt hier ook efficiënt.

Gil Houins benadrukte nog dat niettegenstaande de voedselveiligheid in ons land zeer hoge toppen scheert we steeds zeer waakzaam blijven. Het bewijs hiervan wordt geleverd dat door een efficiënt beleid incidenten in 2010 onbestaande waren.

Meer informatie is beschikbaar op www.favv.be

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers:

Lieve Busschots : 0477 : 0477 59 83 93

contactpersoon voor de Franstalige pers:

Pierre Cassart : 0477 69 35 65

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel