Provincie Overijssel


----------
Besluitenlijst Van 12 juli 2011

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Subsidievaststelling voor haalbaarheidsonderzoeken voor het project Ecotanker, Peters Shipyard Kampen. (GM-beslissing
d.d. 6-7-2011)
Kenmerk: 2011/0118437

Provincie Overijssel heeft eind 2009/begin 2010 een subsidiebijdrage toegekend voor twee haalbaarheidsonderzoeken t.b.v. het project Ecotanker, een innovatief, economisch en duurzaam initiatief. GS hebben besloten over de vaststelling van beide subsidies op basis van behaalde resultaten.

Onderwerp: Beslissing op bezwaar A11-033 van Stichting de Faunabescherming tegen een aanwijzing ex art 67 Flora- en faunawet voor het doden van nijlganzen. (GM-beslissing d.d. 6-7-2011) Kenmerk: 2011/0111242

Op verzoek van de Faunabeheereenheid Overijssel is een aanwijzing gegeven op grond van artikel 67 van de Flora- en faunawet voor het doden van nijlganzen op gronden gelegen binnen de grenzen van de wildbeheereenheden Holten, Hof van Twente, West-Twente en Heeten. De nijlganzen hebben belangrijke schade aan gewas veroorzaakt en er dreigt nieuwe schade. Andere preventieve maatregelen bleken onvoldoende effect te sorteren. Afschot als aanvullend middel is noodzakelijk. Er is bezwaar gemaakt door Stichting De Faunabescherming. De bezwaren van de stichting zijn nu door GS ongegrond verklaard.

Onderwerp: Voortgangsrapportage over de uitvoering van het provinciaal Meerjarenprogramma (pMJP) door de Dienst Landelijk Gebied en de bijstelling van de prestatieovereenkomst 2011 op basis van de resultaten en door Gedeputeerde Staten genomen besluiten. (GM-beslissing d.d. 6-7-2011) Kenmerk: 2011/0113814

De Dienst Landelijk Gebied voert een belangrijk deel uit van het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied. Elk jaar wordt een prestatieovereenkomst gesloten tussen De Dienst Landelijk Gebied en de Provincie. Op basis daarvan rapporteert de Dienst Landelijk Gebied periodiek over de voortgang. De voortgang wordt vervolgens verwerkt in een bijgestelde prestatieovereenkomst. De conclusie van deze voortgangsrapportage is dat de uitvoering voorspoedig verloopt. Doordat de provincie heeft besloten een aantal voorgenomen projecten voorlopig niet uit te voeren, zullen de prestaties die zijn afgesproken in de prestatieovereenkomst niet worden gehaald, in het bijzonder met betrekking tot de ecologische hoofdstructuur. Daarmee is ook de financiële raming voor de uitgaven in 2011 flink naar beneden bijgesteld.

Onderwerp: Afhandeling kosten van projecten die voorlopig zijn stilgelegd naar aanleiding van het besluit van Gedeputeerde Staten van 2 maart 2011. (GM-beslissing d.d. 6-7-2011) Kenmerk: 2011/0114078

Op 2 maart is door Gedeputeerde Staten besloten een aantal projecten uit het provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied(pMJP) voorlopig niet uit te voeren. De voorbereiding van deze projecten is stilgelegd. De voorbereidingskosten worden nu verrekend met de Dienst Landelijk gebied op basis van afgegeven verplichtingen.

Onderwerp: PEILformat 2010 voortgangsrapportage Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) (GM-beslissing
d.d. 7-7-2011)
Kenmerk: 2011/0113223

In de bestuursovereenkomst Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) 2007-2013 tussen Rijk en provincie Overijssel is bepaald dat de provincie jaarlijks een voortgangsrapportage indient over de gerealiseerde prestaties en verplichte en bestede financiële bijdragen van het Rijk. Gedeputeerde Staten hebben de voortgangsrapportage Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) Overijssel 2010 vastgesteld en informeren de staatssecretaris.

Onderwerp: Inspectiebezoek archief GGD IJsselland (GM-beslissing d.d. 8-7-2011) Kenmerk: 2011/0121668

GS hebben kennis genomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het archief van GGD IJsselland. GS constateren dat de zorg voor en het beheer van het archief grotendeels op orde zijn. Enkele aandachtspunten betreffen de actualisatie van de Archiefverordening en het Besluit Informatiebeheer. Het aanbrengen van enkele technische voorzieningen in de archiefruimte en aandacht voor calamiteitenzorg dient in 2011 te worden opgepakt.

Onderwerp: Vaststelling overzichtslijst nevenfuncties CdK en gedeputeerden Kenmerk: 2011/0111057

Gedeputeerde Staten stellen de overzichtslijst met nevenfuncties vast.

Onderwerp: IMG Almelo subsidietoekenning 2011 project Waterboulevard Kenmerk: 2011/0108656

Gedeputeerde Staten kennen een bedrag van ruim ¤ 12 miljoen toe aan de gemeente Almelo voor het project Waterboulevard vanwege het belang dat de provincie hecht aan de ontwikkeling van de binnenstad. Waterboulevard betreft met name het doortrekken van het kanaal de Haandrik tot in het stadscentrum. Door de lange historische lijn naar de havenkom in het centrum te herstellen, worden bezoekers vanaf het station naar het winkelhart geleid. De Waterboulevard geeft een impuls aan de ruimtelijke kwaliteit in de binnenstad en moet een aangenaam verblijfsgebied opleveren, waarbij het water zorgt voor levendigheid en vertier. Het provinciale belang dat een forse investering rechtvaardigt, is gelegen in de bijdrage die de Waterboulevard levert aan het goed functioneren van de binnenstad van Almelo. Hierdoor krijgt de stad weer de positie krijgt als regionaal centrum voor dit deel van Twente. Dit is goed voor de economie, maar dient ook sociaal-maatschappelijke belangen. Voor de provincie is belangrijk dat binnensteden goed functioneren als hart van de Overijsselse steden. De kwaliteit van de binnensteden bepaalt immers niet alleen de identiteit en het imago van de steden, maar ook van Overijssel als dynamische en culturele regio.

Onderwerp: Visie verdichting dorpslinten en dorpsranden Kenmerk: 2011/0111850

De gemeenteraad van Losser heeft de visie Verdichting van dorpslinten en dorpsranden vastgesteld. In de visie zijn de begrenzingen van dorpslinten en dorpsranden vastgelegd en is vanuit landschappelijke overwegingen aangegeven waar al dan niet mogelijkheden zijn om de aangrenzende dorpslinten en dorpsranden van zes kernen in de gemeente te verdichten. De visie vormt een onderdeel van de kadernota Buitengebied en zal tevens als toetsingskader deel gaan uitmaken van het vast te stellen bestemmingsplan voor het Buitengebied. Over de totstandkoming is geen vooroverleg met de provincie gevoerd. Gedeputeerde Staten geven alsnog hun opvattingen over deze visie en constateren dat de visie op onderdelen in strijd is met het provinciaal beleid, stellen de gemeente hiervan op de hoogte en adviseren de visie aan te passen.

Onderwerp: Vastgestelde Bedrijventerreinenvisie gemeente Losser Kenmerk: 2011/1473683

De gemeenteraad van Losser heeft voor haar grondgebied een bedrijventerreinenvisie vastgesteld. In het provinciale ruimtelijke beleid hebben PS vastgelegd dat alleen nieuwe bedrijventerreinen mogen worden ontwikkeld als deze passen in de gemeentelijke bedrijventerreinenvisie, waarover overeenstemming is bereikt met de buurgemeenten en met Gedeputeerde Staten van Overijssel.

Gedeputeerde Staten berichten de gemeente Losser dat zij gedeeltelijk instemmen met de bedrijventerreinenvisie van die gemeente. Het provinciebestuur adviseert de gemeente Losser om, in samenwerking met de gemeente Oldenzaal, de behoefte aan nieuw bedrijventerrein ruimtelijk te concentreren op de locatie Hanzepoort-Oost, gelegen aan rijksweg A1 nabij de aansluiting Oldenzaal-Zuid, op het grondgebied van de gemeente Oldenzaal. GS stemmen vooralsnog niet in met de overige 3 potentiële nieuwe bedrijventerreinenlocaties die de gemeenteraad van Losser nader wil onderzoeken. Deze locaties zijn door de gemeente onvoldoende gemotiveerd op basis van het provinciale omgevingsbeleid (Omgevingsvisie Overijssel).

Onderwerp: Informatie aan Raadscommissie en PS mbt ADT Kenmerk: 2011/0117404

GS stemmen in met het op dezelfde wijze informeren van PS over de stand van zaken mbt ADT als het College van B&W van Enschede haar Raadscommissie heeft geïnformeerd. Dit gebeurt door middel van een brief aan PS met de brief en bijlagen zoals verstuurd door Enschede aan de Raadscommissie. Het betreft de stand van zaken mbt de aanbesteding inclusief de Tenderboard, briefwisseling met het ministerie van I&M over de startnotitie luchtvaartvisie en een memo van de gemeente Enschede mbt infrastructuur.

Onderwerp: beslissing op bezwaar A11-034 Stichting Landschapstheater en Meer (SLeM) Kenmerk: 2011/0117162

Stichting Landschapstheater en Meer (SLeM) heeft een bezwaarschrift ingediend tegen het besluit om de niet verrekenbare BTW achteraf niet te vergoeden. Ook maakte SleM bezwaar tegen het voornemen van Gedeputeerde Staten tot het lager vaststellen van de verleende subsidie voor het project 'O' van Overijssel. In heroverweging verklaren Gedeputeerde Staten de bezwaren over vergoeding van de BTW gegrond. Met betrekking tot het mogelijk lager vaststellen van de subsidie moeten eerst het besluit van GS op de verantwoording door de stichting worden afgewacht. Het bezwaarschrift is nu op dit punt (nog) niet ontvankelijk.

Onderwerp: Statenvragen fractie Christenunie artikel 35 RvO Provinciale Staten Overijssel Kenmerk: 2011/0127290

Het lid van Provinciale Staten van Overijssel, mevrouw M. van Abbema, heeft bij brief d.d. 29 juni 2011 vragen gesteld i.r.t. de voorgenomen overdracht van de spoorlijn Zwolle-Enschede. GS beantwoorden deze door het geven van relevante feitelijke informatie en weergave van de procesmatige stand van zaken m.b.t. decentralisatie spoorlijn Zwolle-Enschede.

Onderwerp: Goedkeuring herziening waterbeheerplan Reest en Wieden inzake GGOR Kenmerk: 2011/0117584

Gedeputeerde Staten keuren de herziening van het waterbeheerplan van het Waterschap Reest en Wieden goed. De herziening bestaat uit het vaststellen van een gebiedsdekkend GGOR (gewenst grond- en oppervlaktewaterregime). Dit betekent dat voor dit waterschap de actuele grond- en oppervlaktewatersituatie voor de verschillende vormen van grondgebruik in beeld is gebracht.

Onderwerp: DRIS - Fase 3 - Opdracht levering apparatuur Kenmerk: 2011/0119516

GS besluiten tot de aanschaf van 63 displays op bushaltes om wachtende reizigers te kunnen voorzien van actuele reisinformatie.

Onderwerp: PS brief IPO-bericht Voortgang deelakkoord natuur Kenmerk: 2011/0129139

Gedeputeerde Staten melden Provinciale Staten dat het IPO en staatssecretaris Bleker nog geen overeenstemming hebben bereikt over een deelakkoord natuur en dat het overleg direct na het zomerreces zal worden hervat. Het overleg tussen het IPO en de staatssecretaris over het deelakkoord natuur zal leiden tot afspraken over herijking van de Ecologische Hoofdstructuur en de decentralisatie van het beleid van natuur en landelijk gebied.

Onderwerp: eindbericht RUD-vorming in Overijssel
Kenmerk: 2011/0124657

Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft de provincies gevraagd hem te melden hoe het staat met de vorming van Regionale Uitvoeringsdiensten voor de VROM-taken in de provincie. GS hebben op 31 mei een voorlopige stand van zaken gemeld, en daarbij aangegeven dat er nog een ronde van overleg met de colleges van B&W en de dagelijkse besturen van de waterschappen zou volgen. Die ronde heeft in de afgelopen weken plaatsgevonden. De conclusie is dat de voorlopige stand van zaken kan worden bevestigd. GS hebben daarom nu het definitieve eindbericht over de RUD-vorming in Overijssel vastgesteld en aan staatssecretaris Atsma verzonden. Daarin geven zij aan dat de Overijsselse partners verwachten dat zij, met het Overijsselse model op basis van een stevige netwerkorganisatie, aan de opgave van de RUD-vorming kunnen voldoen.

Onderwerp: Midterm review NSL
Kenmerk: 2011/0125317

De provincie Overijssel neemt samen met de gemeenten Deventer en Zwolle deel aan het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Doel van het NSL is verbeteren van de luchtkwaliteit. Medio 2011 moest voldaan worden aan de grenswaarden voor fijn stof. Eind 2014 moet worden voldaan aan de grenswaarden voor stikstofdioxide. Hiervoor is een Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (RSL) Overijssel opgesteld. Op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de provincie Overijssel informatie aangeleverd voor de midterm review 2011, de tussenbalans, van het NSL. Aangegeven is dat de uitvoering van het RSL Overijssel en het NSL in Overijssel gewoon doorloopt. Er is geen wijziging van het RSL Overijssel voorzien. In Overijssel werd in 2009 al aan de grenswaarden voor fijn stof voldaan en prognoses wijzen uit dat voor 2015 ook aan de grenswaarden voor stikstofdioxide wordt voldaan. Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor een goede en gezonde leefomgeving voor de inwoners van Overijssel.

Onderwerp: Programmatische Ambtelijke gebiedsrapportage Aanpak Stikstof Kenmerk: 2011/0113901

De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is een landelijk programma, bedoeld om de beperkende werking van Natura 2000 grotendeels op te heffen en vergunningverlening vlot te trekken. Om dit te bereiken moet de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden omlaag worden gebracht en zijn er maatregelen nodig om achteruitgang van de natuur door te hoge stikstofbelasting te voorkomen. De afgelopen drie maanden is op gebiedsniveau uitgewerkt of dit technisch gezien mogelijk is. Gedeputeerde Staten nemen kennis van de voorlopige uitkomsten van deze gebiedsanalyse van de Programmatische Aanpak Stikstof en het vervolgproces. Om de technische uitwerking af te ronden wordt er landelijk een aanvullende fase voorzien ter voorbereiding op de bestuurlijke besluitvorming over de resultaten. Pas daarna is er volledige duidelijkheid, ondermeer of er ruimte is om ontwikkelruimte die in de milieuvergunningen zit te benutten.

Onderwerp: Ondersteuning business plan voor het Orkest van het Oosten Kenmerk: 2011/0127706

Het Orkest van het Oosten heeft concrete plannen om meer inkomsten uit de markt te krijgen en minder afhankelijk te zijn van subsidies. Voor het ontwikkelen van zo'n business plan is geld nodig. Het Orkest wil graag de toegezegde provinciale subsidie voor 2012 daarvoor nu al gebruiken. Uiteraard komt het orkest de afspraken voor 2012 gewoon na. Gedeputeerde Staten zijn het hiermee eens. Omdat de begroting van 2012 nog niet vastgesteld is, moeten Provinciale Staten daarmee instemmen. GS leggen die vraag aan PS voor.

Onderwerp: Natura 2000 en rondweg Weerselo
Kenmerk: 2011/0115567

Gedeputeerde Staten hebben onderzocht of de toetsing van de aanleg van een rondweg bij Weerselo aan de Natuurbeschermingswet versneld kan worden doorlopen. Daarbij zijn verschillende juridische mogelijkheden onderzocht. Zo is onderzocht op welke manier Rijkswaterstaat bij de aanleg van de snelweg A74 is omgegaan met de toetsing aan de Natuurbeschermingswet. Ook is onderzocht of de Crisis - en Herstelwet mogelijkheden biedt voor een vereenvoudiging van de toetsing. Verder is gekeken naar de mogelijkheid om ontwikkelruimte voor de rondweg te reserveren in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek besluiten Gedeputeerde Staten het traject van de PAS verder te benutten om de aanleg van de rondweg te toetsen aan de Natuurbeschermingswet. Daarbij wordt voor het project rondweg Weerselo dezelfde procedure gevolgd als voor overige projecten in de provincie waarvoor ontwikkelruimte wordt gezocht.

Onderwerp: Voorbereiding bestuurlijk overleg met Universiteit Twente op 12 juli Kenmerk: 2011/0126061

Op 12 juli vindt overleg plaats tussen het College van Gedeputeerde Staten en het College van Bestuur van de Universiteit Twente. Provincie en UT werken al geruime tijd intensief samen. Speerpunt daarbij is de rol van de UT in de regionale ontwikkeling van Twente o.a. als kennispartner bij de uitvoering van het provinciaal innovatiebeleid. In het overleg zal worden ingegaan op het hoofdlijnenakkoord van de Provincie Overijssel en de strategienota RoUTe 14+ van de Universiteit Twente. Dit mede in de context van de recent verschenen nota van het rijk over de toekomst van het hoger onderwijs "Kwaliteit in verscheidenheid". Daarin wordt o.a. het belang benadrukt van een vruchtbare samenwerking tussen (fundamenteel) onderzoek (bijv mbt nanotechnologie) en innovatief ondernemerschap. Er zal van gedachten worden gewisseld over samenwerking tussen provincie en UT bij de uitvoering van het provinciale hoofdlijnenakkoord. Ten slotte zal in het overleg aandacht worden geschonken aan de voortgang van de twee Overijsselse Centra voor Research en Innovatie (OCRI) mbt innovatie in de bio-energie en mbt innovatie in de zorg die op gezamenlijk initiatief van provincie en UT zijn opgericht. In deze centra vindt onderzoek plaats dat een bijdrage moet leveren aan de oplossing voor een maatschappelijk probleem.