D66

maandag 11 juli 2011

D66: MKB profiteert van open grenzen Europees betaalverkeer

Europarlementariƫr Sophie in 't Veld is blij dat er na jaren getreuzel eindelijk grensoverschrijdende, Europese overschrijvingen en incasso's komen.

De commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement stemde ermee in dat de grenzen in het Europese betaalverkeer binnen twee jaar verleden tijd moeten zijn.

Middeleeuwen

"Terwijl we over de grenzen heen dingen kopen en zaken doen, terwijl handel op het internet snel groeit, zijn de betaalmiddelen in de middeleeuwen blijven steken", stelt In 't Veld, tevens woordvoerder van de Europese Liberalen. "De nieuwe pan-Europese overschrijvingen en incasso's zijn fijn voor particulieren, maar zeker ook voor het MKB." De bankensector zelf liet de invoering jarenlang aanslepen, zodat de Europese Unie besloot een wettelijke invoeringsdatum te stellen.

Tarieven

De consumentenbescherming is in het voorstel goed geregeld en er zijn technische standaarden voor de eurolanden gezet. De commissie volgde een voorstel van D66 om betere vertegenwoordiging van consumenten te garanderen en om de Europese Commissie te laten toezien dat de tarieven niet worden opgeschroefd. Ook steunde de commissie het D66-voorstel om markttoegang voor nieuwe, innovatieve betaaldiensten te vergemakkelijken.

Expertise

In 't Veld is tevreden dat er in tijden van protectionisme weer een stap wordt gezet naar open grenzen. Uitzonderingen en overgangstermijnen voor afgeschermde nationale markten zijn tot een minimum beperkt. "Nederland loopt binnen Europa voorop met bankdiensten, en het is in het belang van het Nederlandse MKB dat er geen obstakels zijn binnen de Europese interne markt. Bovendien heeft de Nederlandse bankensector hier unieke expertise te bieden aan de rest van Europa".