Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 7 juli 2011

Fototentoonstelling Jean Van Lingen naar Aruba en Curaçao

De fototentoonstelling 'It's about the work, nothing but the work´ van MC en Theater Instituut Nederland (TIN) met werk van Jean van Lingen is deze zomer op Aruba en Curaçao te zien. De tentoonstelling geeft een representatief beeld van het vijfentwintigjarig oeuvre van deze 'hoffotograaf van het multiculturele theater'. Vrijwel alle groepen en makers met wortels in de Antillen of Suriname zijn wel voor zijn lens verschenen. Met zijn werk heeft Van Lingen als enige de geschiedenis en de ontwikkeling van cultureel divers theater in Nederland op de gevoelige plaat vastgelegd.

Vanaf 12 tot en met 20 juli is het werk te zien in Cas di Cultura op Aruba. De tentoonstelling reist daarna door naar Curaçao waar het werk te zien is in Galerie Mon Art van 22 en met 30 juli. De tentoonstelling is op de eilanden te zien in het kader van de tournee van de voorstelling 'Claus!' van Stichting Julius leeft onder regie van John Leerdam met onder andere Thom Hofman.

Jean Van Lingen reist met de tentoonstelling mee en maakt van de gelegenheid gebruik om meer foto's te maken over de gedeelde geschiedenis van de podiumkunsten in Suriname, Curaçao en Aruba.

'It's about the work, nothing but the work´ is een veelgebruikte uitspraak van Rufus Collins.

De fototentoonstelling is samengesteld en gemaakt door Theater Instituut Nederland in samenwerking met MC en was vorig jaar oktober te zien in het MC theater in Amsterdam waar het de opening van dit nieuwe theater opluisterde.

Hoffotograaf van het multicultureel theater
Jean van Lingen (1954, Frankrijk) is vanaf 1984 'hoffotograaf van het multiculturele theater'. Bijzonder aan van Lingen's foto's is zijn belichtingstechniek waarmee hij zowel personen met een blanke als donkere huidskleur goed op één foto krijgt. Hij werkte o.a. voor theaterpioniers als Rufus Collins en Henk Tjon (De Nieuw Amsterdam), Felix de Rooij en John Leerdam (Cosmic theater). Ook Norman de Palm, David Greaves en Nita Liem (Jongerentheater Nultwintig en later Don't Hit Mama) hebben hun voorstellingen laten documenteren door Van Lingen.

Talkshow over wederzijdse beïnvloeding

Op zaterdag 23 juli van 16.00 tot 17.30 uur organiseert het TIN op Curaçao een talkshow over de invloed van de uitwisseling tussen Nederland en de Antillen op het terrein van de podiumkunsten.

MC is een productiehuis en theater voor nieuwe verhalenvertellers. Makers en schrijvers die een binding hebben met de nieuwe stad: kosmopolitisch, dynamisch en grenzeloos. MC heeft een eigen theater gevestigd op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam - www.mconline.nl

Theater Instituut Nederland is hét theatergeheugen van Nederland met een collectie van meer dan een miljoen objecten. Affiches en scènefoto's, kostuums en maquettes, teksten en beeld- en geluid opnames vertellen de geschiedenis van het Nederlandse theater vanaf de 17e eeuw tot vandaag. Die presenteren we in reizende tentoonstellingen en, vanaf september, in een digitale theaterencyclopedie. Verder organiseert het TIN debatten, educatieprogramma's, organiseren we internationale informatievoorziening en promotie en zorgen we voor afstemming binnen de theatersector. www.tin.nl