Ingezonden persbericht


Den Haag, 12 juli 2011

PvdA pleit voor mobiel meten luchtkwaliteit

De PvdA-fractie is erg enthousiast over het Zwitserse experiment waarbij luchtsensoren op bussen, trams en taxi's worden geplaatst om de luchtkwaliteit te meten. Bas Sepers: "Het is ingewikkelder dan het lijkt, maar wij zien hierin zeker een kans om beter en slimmer informatie te vergaren over de luchtkwaliteit in Den Haag."

Sepers, PvdA-woordvoerder Duurzaamheid en Milieu, heeft het college gevraagd om met ondermeer TNO in overleg te treden of een dergelijk experiment haalbaar en kansrijk is en of zij daar aan mee zouden willen werken. "Het is echt een ingewikkelde materie, dus hier moeten deskundigen zelf daadwerkelijk heil in zien. Maar ik kan me zo voorstellen dat dit ook voor hen een interessante uitdaging is", aldus Sepers.

VCP
Over een specifiek gebied om het experiment te laten plaatsvinden hoeft Sepers niet lang na te denken. "Het gebied binnen en rond het Verkeerscirculatieplan lijkt me uitermate geschikt. Het gaat ons overigens vooral om het inwinnen van beleidsmatige gegevens. Informatie die vervolgens kan worden gebruikt om bijvoorbeeld het VCP op het gebied van luchtkwaliteit te perfectioneren."

Lausanne
De Zwitserse proef loopt in Lausanne en wordt uitgevoerd door het Polytechnisch Instituut aldaar1. De onderzoekers willen de uitkomsten ondermeer gebruiken als een soort waarschuwingssysteem voor mensen met astma en spelende kinderen. Volgens Sepers op termijn zeker een belangrijk doel: "Maar laten we eerst goed bekijken wat haalbaar is en daarmee beginnen."