Gemeente De Wolden



Persbericht








Zuidwolde, 12 juli 2011


Jaarverslag commissie bezwaarschriften 2010 De Wolden: minder bezwaarschriften

In 2010 kreeg de gemeente De Wolden 41 bezwaren binnen op genomen beslissingen. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal bezwaren afneemt. In 2009 waren er 54 bezwaren. Ook de afhandelingstermijn van bezwaren was in 2010 korter. Dit is de conclusie uit het jaarverslag van de commissie bezwaarschriften.


Burgemeester Peter Snijders: "We zijn erg blij dat het aantal bezwaarschriften afneemt. De gemeente wil haar inwoners zo goed mogelijk van dienst zijn. Daar horen geen problemen bij die we kunnen voorkomen. Ook het aantal WOZ-bezwaren in De Wolden blijft laag. In 2010 waren dit er 185, wat gelijk staat aan 1,5%. Landelijk is het 2,1%."


Afhandeling bezwaren steeds sneller

Een bezwaarschrift wordt gemiddeld binnen 12 weken afgedaan. Dat is ruim binnen de wettelijke beslistermijn van 18 weken en 1,5 week sneller dan in 2009. De Wolden kiest ervoor om snel contact met de bezwaarmaker te zoeken. Hoe eerder er contact is, hoe sneller er een oplossing wordt gevonden.


Klachten lossen we samen op

In 2010 is de gemeente een proef met mediation gestart. Door met de bezwaarmaker open te praten over het probleem, wordt er gezamenlijk gekeken of er een manier is om tot een oplossing te komen. Een behandeling van commissie bezwaarschriften is dan niet altijd meer nodig. De eerste resultaten van deze proef zijn positief.


Van de 41 ingediende bezwaren zijn 16 bezwaarschriften ingetrokken. De redenen hiervoor zijn divers. In enkele gevallen heeft mediation tot intrekking geleid, of tot het maken van aanvullende afspraken.