Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

'Leve het Zaailand' in de lucht!
In naast tussen boven en onder de bouwput is méér gaande!

Met de lancering van www.levehetzaailand.nl is het levendige, interactieve kunstproject 'Leve het Zaailand' vandaag van start gegaan. Een project dat van af nu twee jaar lang het Leeuwarder Zaailand en het ruime gebied eromheen zal vieren, eren en teisteren. Het volgens sommigen 'dooie plein' zal op deze manier opnieuw een ziel krijgen. De stad krijgt weer een gezond kloppend hart!

Door de drempel niet alleen te verlagen, maar zelfs zo goed als geheel te verwijderen, kunnen alle Leeuwarders aan een reeks projecten deelnemen. Sterker nog, door de open opzet van 'Leve het Zaailand' kan iedereen zélf ideeën voor nieuwe gebeurtenissen aandragen en mee fantaseren, praten en denken in de bruisende Harteklop brainstormsessies. De website biedt onder andere de mogelijkheid om een eigen Zaailand-banner te maken dat als wisselend logo voor de website dienst doet. Je kunt je ideeën en visie op het Zaailand lang en breed ventileren. En bemoeiallige enthousiastelingen kunnen zich aanmelden als actieve Inzaaider en niet langer aan de zijlijn blijven staan.

'Leve het Zaailand' is een project waarin alles mogelijk is. Sommige onderdelen staan al vast. Zo komt er een 'Museum van het Zaailand', waarin alle Zaailandherinneringen kunnen worden geconserveerd. Een postduivendametje scharrelt regelmatig door de stad, neemt de herinneringen in ontvangst en vliegt ze per postduif naar de plaats van bestemming. Een Speed Paint Event, waarin raceauto's het werk doen in de Zaailand Parkeergarage, gaat Leeuwarden een razendsnelle wereldprimeur bezorgen. Al heel gauw, op zondagmiddag 31 juli. 'Leve het Zaailand' wordt gedragen door Stichting Leve het Zaailand, diverse winkeliers en het Fries Museum met steun van Gemeente en Provincie en verschillende fondsen. Het project is een initiatief van kunstenaar CP Berbée, die eerder haar betrokkenheid bij het Zaailand verbeeldde in haar project Giftshop (2007). Honderden Leeuwarders borduurden in winkelcentrum Zaailand, bij Berbée aan tafel een stadssouvenir op een speciaal tafelkleed.

'Leve het Zaailand' borduurt in feite hierop voort en is opnieuw een cadeau voor de stad. Een souvenir van het oude én het nieuwe Zaailand. Initiator CP Berbée hoopt dat er de komende twee jaar weer heel veel mensen zullen aanschuiven die komen genieten van hun bloedeigen stad! De thuiswerkers pakken eenvoudig de draad op via de website www.levehetzaailand.nl. Alle projecten zijn hier vanaf nu continue te volgen.