Vrije Universiteit Amsterdam PERSBERICHT

12 juli 2011

VU werkt mee aan onderzoek naar uitsterven dodo

In 2005 zijn er op het vulkanisch eiland Mauritius vierduizend jaar oude fossielen gevonden, waaronder veel dodobotten. Sinds 2006 wordt er onderzoek gedaan naar hoe de fossielenlaag is ontstaan en waarom de dieren zijn gestorven. Het Instituut voor Geo- en Bioarcheologie van de Vrije Universiteit Amsterdam neemt vanaf deze zomer deel aan dit internationale Dodo Research Programme.

Rijkste fossielenvindplaats ter wereld
Na vijf jaar onderzoek is duidelijk geworden dat de fossielenvindplaats een van de rijkste op een vulkanisch eiland ter wereld is. De fossielenlaag is ook rijk aan zaden en hout, insecten en slakken. Hiermee lijkt een groot deel van het ecosysteem van de dodo bewaard gebleven te zijn. Er wordt onderzocht hoe het ecosysteem van de dodo eruitzag en hoe het dier reageerde op natuurlijke klimaatverandering. Uit het onderzoek blijkt tot dusver dat vierduizend jaar geleden honderdduizenden dieren in minder dan twee eeuwen gestorven zijn. De redenen dat ze stierven zijn nog onduidelijk, maar het lijkt erop dat natuurlijke klimaatsverandering en waterbeschikbaarheid een rol hebben gespeeld.

Hoe vergaat botmateriaal?
Bachelorstudenten Geo- en Bioarcheologie en Aardwetenschappen van de VU doen een driedimensionale geo-statistische analyse en visualisatie van het dodo massagraf in Mare aux Songes op Mauritius. Een masterstudent en een promovendus vergelijken het vierduizend jaar oude massagraf met de archeologische site van het zeventiende eeuwse Fort Frederik Hendrik op Mauritius. Ze doen dat door te onderzoeken hoe op beide plekken schildpadbot is vergaan: taphonomie, diagenetische processen en isotopen onderzoek. In augustus vertrekt VU-student Laura van der Sluis naar Mauritius om deel te nemen aan de Dodo Research Expedition 2011. De eerste resultaten van het VU onderzoek door bachelor- en masterstudenten en promovendus worden in het najaar van 2011 verwacht. In Nederland werkt de VU in dit project samen met de UvA, NCB Naturalis, en Deltares.