Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 12 juli 2011 |

1. Beleidsregeling verplaatsing intensieve veehouderijen Het bedrijf van de heer Overbeek in Ommel (Asten) komt in aanmerking voor deelname aan de beleidsregeling verplaatsing intensieve veehouderijen. Door het bedrijf in aanmerking te laten komen voor de verplaatsingsregeling, wordt een bijdrage geleverd aan de doelstelling van de provincie om intensieve veehouderijen in kwetsbare gebieden af te bouwen (afwaartse beweging) en natuur-, landschaps- en milieuwaarden te herstellen en te beschermen.

2. Subsidie duurzame glastuinbouw Deurne De gemeente Deurne ontvangt E 3,9 miljoen subsidie voor de ontwikkeling van een duurzame glastuinbouwlocatie in Deurne.

3. Buisleidingentransport Buisleidingen vervoeren gevaarlijke stoffen, zoals aardgas, olie en chemicaliën via een ondergronds netwerk. Het is voor Nederland en Brabant, na weg en water, het belangrijkste transportmiddel. Gedeputeerde Staten informeren de Commissie Mobiliteit en Financiën over dit transport, de recente ontwikkelingen en de rol van de provincie hierin.

4. N69 Gedeputeerde Staten stellen de Structuurvisie Grenscorridor N69 en PlanMER Gebiedsopgave Grenscorridor N69 vast. Hiermee wordt invulling gegeven aan de afspraken die in het bestuurlijk overleg met bestuurders van de overheden en organisaties van de N69 zijn gemaakt. In het bestuurlijk overleg van 17 juni is reeds gekozen voor het voorkeursalternatief Westparallel Plus.

5. Afvalmining Afvalmining (scheiden, sorteren en afvoer van restafval) op stortplaatsen kost meer dan herbruikbare materialen opleveren. Dat is de uitkomst van drie pilots op een voormalige stortplaats uit de jaren '50, een voormalige stortplaats met hoofdzakelijk steenachtig materiaal, en een operationele algemene stortplaats. Als door afvalmining een hoogwaardige hergebruiksmogelijkheid van de locatie zelf mogelijk wordt dan zijn er meer mogelijkheden.

6. Ondersteuningsmodel agrarisch natuurbeheer GS gaan een ondersteuningsmodel ontwikkelen dat wordt ingezet voor de verschillende vormen van agrarisch natuurbeheer. Dat is efficiënter en goedkoper dan de lappendeken van regelingen en uitvoeringsstructuren die in de loop der tijd is ontstaan.

7. Netwerkevenementen Het college heeft kennis genomen van een lijst met criteria waarmee zorgvuldige afwegingen zijn te maken als het gaat om het organiseren van eigen netwerkevenementen en deelname in evenementen van andere partijen.

8. Samen investeren in West-Brabant GS hebben een beheerskader vastgesteld voor uitvoering van de intentie-overeenkomst Samen investeren in (West-)Brabant. Voornemen is om met de achttien gemeenten in West-Brabant elf grote projecten uit te voeren die de kwaliteit van wonen, werken en verblijven in West-Brabant op een hoger peil brengen. Projecten verlopen volgens planning, zo is te concluderen uit voortgangsrapportages van maart 2011.

9. Projectsubsidies BOM De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) heeft geen goedkeuring van de accountant verkregen over drie projectsubsidies uit 2005 en 2006. Wel is via diverse bewijsstukken en bestuursverklaringen aannemelijk gemaakt dat de activiteiten volgens de beschikkingen zijn uitgevoerd. GS hebben besloten om deze projectsubsidies naar redelijkheid lager vast te stellen.

10. Provinciale Raad Gezondheid Om beter aan te sluiten op de doelstellingen van de Agenda van Brabant, is een nieuwe regeling gemaakt voor de Provinciale Raad Gezondheid (PRG). Daardoor is ook de samenstelling van de raad veranderd. In de nieuwe samenstelling hebben (naast gezondheid) ook leden uit de geledingen economie, ruimte en milieu een plek gekregen. De overweging is dat meer de nadruk komt te liggen op gezondheid als uitgangspunt.

11. Brief Commissariaat voor de Media In een brief aan het Commissariaat voor de Media vragen GS de stellingname te herzien over de Brabantse bezuinigingen op Omroep Brabant. In een brief heeft het commissariaat zonder noemenswaardige onderbouwing stelling genomen tegen de 1,7 miljoen bezuinigingen die de provincie in 2015 op wil leggen aan de regionale omroep.

12. Project Lang Leve de Wijk in Veghel Het project Lang Leve de Wijk in Veghel krijgt uitstel van de provincie. Formeel moet het project, waar provinciale subsidie voor gegeven is, voor 31 december van dit jaar uitgevoerd zijn. De gemeente Veghel liep echter tegen een aantal problemen aan, waardoor de termijn niet gehaald kan worden. Het project maakt deel uit van de subsidieregeling 'leefbaarheid middelgrote gemeenten Noord-Brabant 2009-2010'. Een belangrijk onderdeel is dat de zeven middelgrote gemeenten in Brabant de kennis delen die ze opdoen tijdens het project.

13. Statenvragen PVV stagnatie natuurontwikkeling Spinolaschans Gedeputeerde Staten zijn van mening dat de aankoop van een stuk particuliere grond bij de Spinolaschans (gemeente Breda) in ruil voor de bouw van een woning aan de Laakdijk Terheijden (gemeente Drimmelen) past binnen het provinciale beleid buitengebied in ontwikkeling. Als betrokken partijen onderling tot een oplossing kunnen komen voor de gebiedsontwikkeling rondom de Spinolaschans, zien Gedeputeerde Staten geen reden om het instrument van onteigening in te zetten, danwel handhavend op te treden tegen de gemeente Drimmelen. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op statenvragen van de GroenLinks-fractie. Gedeputeerde Staten sturen geen brief naar de Spaanse koning Juan Carlos met het verzoek een vrijwillige bijdrage te leveren voor het project Spinolaschans in de gemeente Breda. Gedeputeerde Staten zijn ook niet voornemens de Spaanse koning hier op een andere wijze bij te betrekken. Het is niet reëel dusdanige historische relaties bij de hedendaagse problematiek te betrekken. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op statenvragen van de PVV-fractie.

14. Statenvragen CDA Visieplan Gouverneurshuis te Heusden GS hebben een subsidie verleend van E 16.660 voor het project 'Visievorming Gouverneurshuis'. Dit betreft een subsidie in het kader van de Provinciale LEADER-regeling. Deze regeling is een onderdeel van de subsidieregeling 'Plattelandsontwikkelingsprogramma 2008-2013'. Mogelijke bouwplannen en het behoud van Brabants Cultureel erfgoed zijn gemeentelijke kwesties, waarin GS geen wettelijke taken hebben. Dit antwoorden GS op Statenvragen van de CDA-fractie.

15. Statenvragen CDA verkleining glastuinbouwgebied Prinsenbeek GS hebben officieel nog geen kennis genomen van de plannen voor de herziening van het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Breda. De gemeente is in eerste instantie verantwoordelijk voor het maken van een nieuw bestemmingsplan. Omdat er door verkleining van ontwikkelingsmogelijkheden binnen het glastuinbouwgebied mogelijk schade bij de Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij (TOM) kan ontstaan, kan ook schade bij de provincie ontstaan. De provinciale belangen zullen na toetsing van de plannen aan de Verordening ruimte bij de gemeente kenbaar worden gemaakt. Dit antwoorden GS op Statenvragen van de CDA-fractie.

16. Floriade 2012 Brabant draagt een ton bij aan het SRE/Brainportpaviljoen op de tuinbouwwereldtentoonstelling Floriade 2012 in Venlo. Samen met SRE zal de provincie daar een agrofoodcongres organiseren.

17. Statenvragen PVV over afschaffen strippenkaart GS zijn van mening dat het afschaffen van de strippenkaart niet uitgesteld moet worden. Het college schat in dat er sprake is van een acceptabele overgang van de strippenkaart naar de OV-chipkaart. Dat antwoorden GS op vragen van het PVV-Statenlid Van den Berg.

18. Statenvragen PvdD over groenbeleid Drimmelen De gemeente Drimmelen is zelf verantwoordelijk voor haar groenbeleid. Bomen mogen in het broedseizoen niet worden gerooid als dat verstoring tot gevolg heeft, maar niet de provincie maar het ministerie van EL&I ziet daarop toe. Dat antwoorden GS op Statenvragen van de Partij voor de Dieren over het maaibeleid en het rooien van bomen in het broedseizoen in Drimmelen.

19. Statenvragen PVV over de toelichting op de Kaderbrief Het provinciebestuur is bezorgd over de continuïteit bij Staatsbosbeheer, nu natuurbeheer bij het Rijk aan prioriteit heeft ingeboet. Ook zijn er - naar aanleiding van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk - zorgen over de adequate uitvoering van toezicht en handhaving. Dat antwoorden GS op Statenvragen van de PVV over de toelichting van de gedeputeerde op de Kaderbrief op 10 juni.

20. Statenvragen GroenLinks aanlijnverbod EVZ Roosendaal De wenselijkheid van een aanlijnverbod voor honden in natuurgebieden, zoals een ecologische verbindingszone, is een gemeentelijke afweging. Dat antwoorden GS op Statenvragen van GroenLinks over het besluit van de gemeente Roosendaal om daar bij vaststelling van een nieuwe algemene plaatselijke verordening niet voor te kiezen.




Provincie Noord-Brabant