Gemeente Venray



12 juli 2011

Kansen voor duurzame energie op Blakt en Hulst 2

De gemeente Venray heeft vorig jaar een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de mogelijkheden voor duurzame energie op De Blakt en De Hulst 2. De onderzoeksresultaten zijn vanaf nu beschikbaar voor (nieuwe) bedrijven op deze bedrijventerreinen.

De haalbaarheidsstudie is uitgevoerd in het kader van het Interregproject Energie Zonder Grenzen. Dat is een potentieelstudie naar de grensoverschrijdende mogelijkheden van verschillende vormen van duurzame energie in het gebied Regio Venlo, Stadt Geldern en Stadt Straelen. De gemeente Venray beoogt met deze pilot de industrieterreinen De Blakt en de Hulst 2 duurzaam te ontwikkelen met behulp van alternatieve energiebronnen. Dat levert een bijdrage aan schonere energie en daarmee een beter milieu en het bedrijventerrein is hiermee bovendien meer toekomstgericht. "Bedrijven zijn de grootste gebruikers van energie. Besparing of gebruik van duurzame energie levert daar dus ook het grootste rendement op", aldus wethouder Milieu en duurzaamheid Lucien Peeters.

De studie is in opdracht van de gemeente Venray uitgevoerd door Arcadis. Het eerste deel bestaat uit een quick scan, waarin alle vormen van duurzame energie, zoals zonne-energie, warmte/koude-opslag (WKO), restwarmte, biomassa en dergelijke kort zijn getoetst op toepasbaarheid op de bedrijventerreinen. Vervolgens zijn de twee meest geschikte duurzame energieopties, zijnde WKO en restwarmte, verder uitgewerkt op de technische en financiële haalbaarheid. Vooral individuele WKO biedt kansen voor bedrijven waar een warmte- én koudevraag ligt, zoals kantoren. Verder is er genoeg restwarmte om ongeveer vier bedrijven in de nabijheid van Rixona van warmte te voorzien. Met de restwarmte kan een duurzaam en aantrekkelijk energiesysteem worden gerealiseerd met een relatief korte terugverdientijd. Daarnaast lijkt zonne-energie goede kansen te bieden voor de realisatie van duurzame energie op deze bedrijventerreinen, er is immers een groot oppervlak aan daken. Voor bedrijven hebben de onderzoeksresultaten als voordeel dat vooraf inzichtelijk is gemaakt welke duurzame energiebronnen tegen beperkte kosten geschikt zijn op deze bedrijventerreinen. Bij ontwerp en (ver)bouw kunnen zij hiermee direct aan de slag.

De inhoud en aanpak van de pilot passen uitstekend in het gemeentelijk energie- en klimaatbeleid De gemeente vervult binnen deze pilot haar rol als facilitator en stimulator. Wethouder Economische ontwikkeling Jan Loonen: "Nu de studie is afgerond, is het belangrijk om de mogelijkheden voor het gebruik van duurzame energie ook daadwerkelijk te benutten. De onderzoeksresultaten zijn dan ook beschikbaar voor de bedrijven op de bedrijventerreinen of bedrijven die zich er willen vestigen. De ondernemers kunnen de genoemde mogelijkheden verder ontwikkelen tot een maatwerkoplossing die voordelen biedt voor meerdere partijen."

De onderzoeksresultaten staan op www.venray.nl, onder de button Energiezuinig Venray. Enkele businesscases maken bovendien snel inzichtelijk wat de investeringskosten en de terugverdientijd zijn.