Gemeente Oldambt


B&W Oldambt voor bouw Cultuurhuis

Raad buigt zich 13 juli wederom over cultuurhuis Tijdens de Raadsvergadering van 20 oktober 2010 is besloten dat de gemeente Oldambt een nieuw Cultuurhuis krijgt. Locatie: het voormalige Klinkerterrein. Toch had de gemeenteraad nog een aanvullend verzoek; een cultuurnota voor de gemeente Oldambt waarbinnen het Cultuurhuis wordt ingebed. Het college kwam met een aanvullende vraag; inzicht in de financiële huishouding van het nieuwe cultuurhuis, oftewel een exploitatienota. Aan beide punten is in de afgelopen maanden hard gewerkt en het College van B&W Oldambt heeft afgelopen dinsdag unaniem besloten akkoord te gaan met de voorstellen zoals deze er nu liggen.

Synergievoordelen
Tijdens het college-overleg afgelopen dinsdag 21 juni, is besloten akkoord te gaan met de voorstellen zoals deze er nu liggen en deze, voorzien van een positief advies, aan te bieden aan de gemeenteraad. De discussie rondom het Cultuurhuis heeft de afgelopen maanden de gemoederen flink bezig gehouden. Daarbij kan worden aangemerkt dat een cultuurhuis meer is dan alleen een gebouw. Het versterkt het imago van Oldambt als aantrekkelijke woon- en werkstad in Oost-Groningen, het benadrukt het belang van cultuur in de stad en het zorgt voor economische spinn-off. Daarnaast zal een Cultuurhuis op termijn zorgen voor een versterking en verbreding van culturele activiteiten op allerlei terreinen en voor diverse doelgroepen.

Bezuinigingen
De afgelopen maanden is er veel gezegd over het Cultuurhuis in relatie tot de op handen zijnde bezuinigingen. Belangrijk gegeven daarbij is dat bij het niet bouwen van een Cultuurhuis de bestaande culturele infrastructuur een upgrading en uitbreiding behoeft. De muziekschool is momenteel tijdelijk gehuisvest in diverse gebouwen. Deze onderkomens zijn ongeschikt voor permanente huisvesting. De bibliotheek is aan een upgradig toe en de Tramwerkplaats is geen volwaardige theatervoorziening. Het cultuurhuis kan al deze functies herbergen en zodoende zorgen voor synergie, onder andere met de Tramwerkplaats, en uitbreiding van de culturele activiteiten.

Raad
Op woensdag 13 juli is het aan de Raad om definitief uitsluitsel te geven.

Gemeente Oldambt, 24 juni 2011