Gemeente Rotterdam

kansen zoeken en creatief zijn

13 juli 2011 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

Sinds een jaar heeft Hoogvliet een geheel nieuw Dagelijks Bestuur. Na een jaar besturen is het tijd voor een terugblik. Yvonne Bekker

Yvonne Bekker

Dit is een periode van grote uitdagingen, niet alleen voor ons bestuurders maar ook voor bewoners. Het geld dat vanuit de stad binnenkomt wordt minder, er moet op alle vlakken bezuinigd worden. Daar hebben we als bestuur ons het afgelopen jaar voor ingezet om dat in goede banen te leiden en toch Hoogvliet overeind te houden. En dat is gelukt.
Ook in mijn portefeuille heb ik ermee te maken en je moet doen met wat je hebt. Ik kijk terug op een interessant jaar. Vooral in de woningbouwsector is de crisis erg voelbaar. En toch, we gaan door. Wel hebben we te maken met vertraging in de herstructurering.

Kansen zoeken
Ik blijf erin geloven, want er waren het afgelopen jaar goede resultaten te zien. Zo is de bouw van het project de Binnenban inmiddels ver gevorderd, een complex met woningen en winkelruimte, een mooi project, pal in het stadshart. De woningen in de eerste fase van de het bouwproject Nieuwe Buren aan de Voorweg was binnen no time verkocht en inmiddels is de eerste paal geslagen. Ook voor de tweede fase van het project is veel interesse. Als we een uitstapje maken naar het zuidelijk deel van Hoogvliet zie je ook daar winst in de voortgang. De eerste fase van het project Zeeltplein is helemaal verkocht en opgeleverd. Fase twee wordt deze zomer opgeleverd. Ik noem ook het project Heerlijk Houtingen, woningen die in de plaats komen van de Dura Coignet flats.

We streven in de herstructurering naar een gevarieerd aanbod van woningen. Een van de belangrijkste ambities. Er zijn nu ook enkele projecten met duurdere woningen die nodig zijn voor deze variatie zoals bijvoorbeeld het Park van Oeden en voor volgend jaar het woonpark in Oudeland. Zo zie dat je de kansen, ook in minder goede tijden moet benutten en goed samenwerken met je partners, het OBR en de corporaties is daarin echt cruciaal om te slagen.

Gebiedsgerichte aanpak: dichtbij de mensen
Met een kleinere portemonnee wordt je gedwongen je creativiteit nog meer aan te spreken, kansen te zoeken, flexibel te zijn, met onorthodoxe oplossingen. Ook met het onderhoud van de buitenruimte hebben we daarmee te maken. Hoe hou je de buitenruimte in de wijken op peil, het groen, de speelvoorzieningen en straten? We hebben gekozen voor een meer gebiedsgerichte aanpak per wijk. Mensen hechten veel belang aan een veilige, leefbare en aantrekkelijke wijk. De gebiedsgerichte aanpak betekent dat we samen met onze partners de Roteb en Gemeentewerken zijn gaan kijken waar je met betrekkelijk kleine ingrepen de buitenruimte in de wijken kunt verbeteren. Het begint bij het rechtleggen van stoeptegels, snoeien van struiken en andere kleine ingrepen om ervoor te zorgen dat zo'n wijk er netjes bij ligt. Zaken waar we onmiddellijk wat aan kunnen doen en die dicht bij de mensen liggen. Dat hebben we gedaan in Noordwest en momenteel zijn we in Zalmplaat aan de slag.

Ook hebben we het afgelopen jaar in drie wijken `Schoon Heel Veilig'-acties uitgevoerd. Een team van Roteb, Gemeentewerken en politie gaat gedurende een dag de wijk in om achterstallig klein onderhoud uit te voeren. Ook worden er schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd zoals weghalen van graffity en het verwijderen van kauwgom. De politie kijkt naar overtredingen in de buitenruimte zoals parkeren op de stoep. Ook de corperaties doen mee met deze acties.Tegelijkertijd vertellen we bewoners op zo'n dag hoe zij zelf kunnen bijdragen tot een schonere en veilige buurt door voorlichting te geven. En dat werkt.

Van duur naar efficiënt onderhoud
Maar er is meer. Onderhoud van groen zoals rotondes en speelplekken is duur. Daar hebben we het afgelopen jaar goed over nagedacht. Hoe het anders kan, zonder dat je aan kwaliteit verliest: bijvoorbeeld een rotonde goedkoper inrichten. Je kunt er bomen planten en mooie keien neerzetten, in plaats van groen dat veel onderhoud nodig heeft. Voor de aanpak van speelplekken is ook minder geld. Om deze voorzieningen toch op een goed peil te houden moet je herijken, zaken opnieuw afwegen. Niet elke speelplek hoeft speeltoestellen te hebben. Kinderen zijn vaak al tevreden met een grasveldje waar ze lekker kunnen voetballen. Dat is efficiënt denken en toch aansluiten bij wat een buurt nodig heeft.

Al met al was het afgelopen jaar een jaar van aanpassen aan de mogelijkheden die er zijn, met veel energie de schouders eronder zetten om de herstructuring op koers te houden en de buitenruimte leefbaar en schoon. Dat hebben we gedaan door samen met alle partners goed samen te werken, echt te luisteren naar wat Hoogvlieters willen en ook waar het kan, bewoners hun eigen verantwoordelijkheid te laten nemen. Ik kijk er met een goed gevoel op terug.

Yvonne Bekker,
Porteuillehouder Ruimtelijke ordening

Dit artikel is onderdeel van een reeks van vier over het Dagelijks Bestuur van Hoogvliet. Volgende week vertelt Ingeborg Hoogveld, portefeuillehouder Welzijn wat zij belangrijk vindt voor Hoogvliet.