Gemeente Bernheze


Financiële ondersteuning aan zelfstandigen

Zelfstandigen met een levensvatbaar bedrijf kunnen in aanmerking komen voor een bedrijfskrediet of uitkering voor levensonderhoud. Ook zijn er mogelijkheden voor startende ondernemers, voor oudere ondernemers, voor ondernemers die hun bedrijf willen beëindigen en voor mensen met een uitkering die zich willen voorbereiden op het starten van een eigen bedrijf. Dit is geregeld in het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz).

Startende ondernemers
Het Bbz biedt aan mensen die door werkloosheid een (bijstands)uitkering of een inkomensvoorziening ontvangen, mogelijkheden voor hulp bij het starten van een eigen onderneming, zoals:

- begeleiding bij de voorbereiding van de start van een eigen bedrijf;
- de mogelijkheid voor een pré-startkrediet voor voorbereidingskosten die gemaakt moeten worden;

- een bedrijfskrediet; zo'n bedrijfskrediet heeft een looptijd van maximaal 10 jaar en is rentedragend;

- een aanvullende uitkering voor levensonderhoud; deze uitkering wordt verstrekt in de vorm van een lening en wordt verstrekt zolang er sprake is van onvoldoende inkomen, maar voor maximaal 36 maanden.

Gevestigde zelfstandigen
Is uw bedrijf levensvatbaar en heeft u tijdelijk (financiële) hulp nodig?
Er zijn mogelijkheden voor:

- het verstrekken van bedrijfskapitaal in de vorm van een rentedragende lening;

- het verstrekken van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud gedurende een bepaalde periode.

Oudere zelfstandigen
Als u ouder bent dan 55 jaar en u exploiteert een niet levensvatbaar bedrijf, maar u wilt dit bedrijf liever niet beëindigen, dan kunt u onder voorwaarden een beroep doen op een aanvullende uitkering voor levensonderhoud tot uw 65e jaar.

Zelfstandigen ouder dan 55 jaar die hun bedrijf willen beëindigen Onder voorwaarden kunt u een maandelijkse uitkering voor levensonderhoud of een bedrijfskapitaal ontvangen, als u zich verplicht uw bedrijf binnen 12 maanden te beëindigen. De hulp ontvangt u maximaal gedurende de beëindigingperiode van 12 maanden. Als u 55 jaar of ouder bent, kunt u als u uw bedrijf beëindigt, onder bepaalde voorwaarden, een beroep doen op een uitkering voor levensonderhoud na de bedrijfsbeëindiging. Deze uitkering wordt dan verstrekt via een andere regeling, de IOAZ. Deze uitkering moet u aanvragen voordat u uw bedrijf daadwerkelijk beëindigt.

Vragen
Voor meer informatie kunt u tussen 9.00 en 10.00 uur contact opnemen met Optimisd, Frisselsteinstraat 6, Veghel, telefoon (0413) 75 03 90.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35