Gemeente Zwolle

Hoe wordt Zwolle dé winkelstad van Oost-Nederland?

Hoe kan Zwolle de komende jaren uitgroeien tot dé winkelstad van Oost-Nederland? Burgemeester en wethouders leggen de stad een conceptnota voor waarin de hoofdlijnen worden geformuleerd van het nieuwe winkelbeleid van Zwolle. Onder meer op basis van de reacties van partners in de stad op het concept wil het college dit najaar de kadernota Detailhandel vaststellen.

Zwolle vervult al jaren een belangrijke functie als winkelstad voor de Zwollenaren zelf en voor consumenten uit een wijde regio. De winkelsector is echter dynamisch en de afgelopen jaren hebben diverse ontwikkelingen geleid tot nieuwe uitdagingen voor winkeliers. Zo heeft de economische crisis de afgelopen jaren ook in Zwolle gevolgen gehad. De opkomst van internet heeft ook invloed op het koopgedrag van mensen: in welke mate is (nog) niet goed in te schatten. Zwolle wil in haar winkelbeleid voldoende ruimte laten om de komende jaren in te kunnen spelen op dergelijke ontwikkelingen.

Stadshart

In de conceptversie van de kadernota Detailhandel staan mogelijke hoofdlijnen voor het winkelbeleid van de gemeente voor de komende jaren. Zo is er veel aandacht voor de (winkel)positie van de Zwolse binnenstad. Het historische stadshart is het uithangbord van de Overijsselse hoofdstad. Het streven is om bezoek en bestedingen in de binnenstad op niveau te houden. Binnenkort verschijnt ook de kadernota Economie voor de binnenstad, waarin de gemeente voorstellen doet om de economische kracht van het stadshart te versterken.

Voorsterpoort

De kadernota Detailhandel wil ook de kansen benutten die er zijn voor winkels op locaties buiten het centrum. Voorsterpoort - in de buurt van de binnenstad, pal langs de A28 en straks voorzien van een tramhalte - is daarvoor bij uitstek geschikt. Zwolle mikt voor deze locatie met name op winkels rondom het thema `in en om het huis'.

Zwolle wil de komende jaren het niveau van winkels in de wijken vasthouden. Er is de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd in de kwaliteit van wijkwinkels en -winkelcentra voor de dagelijkse boodschappen. Voor de komende jaren wordt gekeken naar het versterken van de detailhandelmogelijkheden in onder meer winkelcentrum Stadshagen, Aa-landen in Dieze (Centrum) en in Assendorp.

Expertise

Bij het samenstellen van het concept is al geput uit de expertise van (vertegenwoordiger van) belanghebbenden op het gebied van detailhandel is Zwolle. Zij kunnen tot en met september reageren op de conceptnota. De gemeente doet bovendien nog onderzoek naar de kansen van een supermarkt in de nieuwbouw die bij het Katwolderplein, aan de rand van de Zwolse binnenstad, komt.

Na verwerking van de op- en aanmerkingen en adviezen stellen burgemeester en wethouders dan naar verwachting in oktober de definitieve nota vast. Daarna spreekt de gemeenteraad zich uit over de kadernota Detailhandel.