Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 12-07-2011 Wachttijd sociale huurwoning blijft toenemen

Wie een sociale huurwoning nodig heeft moet jarenlang geduld hebben. Dat geldt niet alleen voor steden in de Randstad. Zelfs in gebieden met bevolkingskrimp groeien de wachtlijsten. Het regeringsbeleid zorgt voor nog meer stagnatie.

In veel grote en middelgrote steden is de doorstroming op de huurmarkt volledig gestagneerd. In Amsterdam moeten woningzoekenden gemiddeld 11,5 jaar wachten op een woning, in Utrecht 8,2 jaar en in Den Bosch 4,9 jaar. Dit blijkt uit de jaarverslagen van corporaties uit die regio's.

Afbeelding: lange wachttijden Maar ook op het Zeeuwse Schouwen Duivenland -een gebied dat kampt met bevolkingskrimp- zijn de wachtlijsten langer geworden, meldde de Provincale Zeeuwsche Courant vorige week. Voor woningzoekenden met een urgentiebewijs is daar de wachttijd zelfs verdubbeld. De huurders die acuut een woning nodig hebben moesten in 2010 gemiddeld 10,1 maanden wachten, terwijl ze in 2009 binnen 5,3 maanden konden verhuizen.

Regering verstoort markt huurwoningen

`De regering is de grote verstoorder op de huurwoningmarkt', zegt Piet de Vrije, directeur van de Veenendaalse Patrimonium Woonstichting. In het Parool van 6 juli ageert hij tegen de heffing van 650 miljoen per jaar die de regering de corporatiesector heeft opgelegd. Die heffing zorgt er volgens de Vrije voor dat corporaties massaal zijn overgegaan tot het verhogen van de huren van woningen waar de huurder is vertrokken. Nieuwe huurders moeten daardoor een huurprijs betalen die veel hoger is dan tot nu toe gebruikelijk was. Daarmee is het voor huurders veel minder aantrekkelijk geworden om te verhuizen.

Ouderen blijven noodgedwongen in eengezinswoning

Vooral ouderen verhuizen niet meer, signaleert de Vrije. "Zij blijven wonen in hun eengezinswoning doordat de huur van een appartement te hoog is geworden". Dat het voor ouderen lastig is geworden te verhuizen blijkt ook bij ikwilookwonen.nl, het meldpunt van de Woonbond voor woningzoekenden die gedupeerd zijn door de inkomensgrens van 33.614 euro, die sinds 1 januari geldt. Honderden 60-plussers met een inkomen net boven deze grens meldden daar dat ze willen verhuizen naar een gelijkvloerse woning, maar dat ze noodgedwongen moeten blijven waar ze zitten. Verhuizen is onbetaalbaar geworden.

Doorstroming zal verder stagneren

Gaat de op 1 juli gepresenteerde Woonvisie van minister Donner (BKZ) helpen om de doorstroming eindelijk op gang te helpen? "Integendeel", zegt René van Genugten, beleidsmedewerker van de Woonbond. "De maatregelen uit deze 'Woonvisie' leiden alleen maar tot verdere stagnatie, en benadelen hurende huishoudens. Kijk maar naar de aangekondigde kortingen op de huurtoeslag. De allerlaagste inkomens gaan begin volgend jaar gemiddeld zo'n 10 euro per maand meer woonlasten betalen. Tegelijkertijd profiteren huizenbezitters met de hoogste inkomens op bijna Griekse wijze van allerlei extreme belastingvoordelen."

Zie ook:

Woonvisie Donner blijkt buitengewoon eenzijdig