Gemeente Coevorden


KAW Architecten presenteert voorlopige ontwerpen Erfgoedhuis

dinsdag 12 juli 2011

KAW Architecten presenteert de voorlopige ontwerpen voor het Erfgoedhuis in Coevorden. Het Erfgoedhuis wordt het kloppende hart van de stad waar alle informatie over de voormalige vestingstad is te vinden. Het wordt gevestigd in het Arsenaal aan de Haven in Coevorden. Zoals het er nu naar uitziet, start de verbouw in het eerste kwartaal van 2012. Ook tekenen de vier partners op 12 juli de intentieovereenkomst voor het Erfgoedhuis.

Deelnemers in het Erfgoedhuis zijn het Stedelijk Museum Coevorden, Stichting Openbare Bibliotheek Coevorden, de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden en de Stichting Toeristisch en Recreatief Coevorden. Ook krijgt het Erfgoedpunt een plek in het Erfgoedhuis. Het Erfgoedhuis en de stad worden met elkaar verbonden door gebruik te maken van verschillende verhaallijnen uit de historische stad. Door de verhaallijnen naar binnen te halen worden straten, pleinen en gebouwen onderdeel van het Erfgoedhuis en wordt de stad letterlijk onderdeel van de collectie. Het Erfgoedhuis fungeert zo als schakel tussen de kleine schaal van de collectie en de grote schaal van de stad, als schakel tussen tijd en ruimte. Omdat vier deelnemers een plek krijgen in het Erfgoedhuis, voorziet KAW in een eenduidige routing door het gebouw en gemeenschappelijke functies zoals een centrale balie en een gemeenschappelijke entree.

Bijzonder
Het verhaal van de stad Coevorden is bijzonder. Duizenden jaren lang was het een van de weinige plaatsen waar mensen vanuit het zuidelijke gedeelte van Nederland en Duitsland Drenthe binnen konden komen. Daarmee werd het een strategische plek en is op deze plek een vestingstad ontstaan. Vele verhalen liggen ten grondslag aan de geschiedenis van Coevorden. Sinds een aantal jaren is de gemeente zich meer bewust van de kracht van deze eigen geschiedenis. Daarom is besloten om de stadskern te restaureren en te herstellen. Stadsontwikkeling is uitermate belangrijk om een dynamisch stadshart te creëren waar eigen bewoners trots op zijn en toeristen het gevoel krijgen op een bijzondere plek te verblijven, maar deze dynamiek komt niet vanzelf. Het verhaal erachter moet worden verteld en vooral zichtbaar worden gemaakt. Mensen moeten het gevoel krijgen dat ze in een verhaal stappen. Het gevoel krijgen dat heden en verleden met elkaar verbonden zijn.

Stadsbelevingscentrum
Met deze achtergrond is besloten het huidige museum om te bouwen tot een stadsbelevingscentrum waarbij het uitgangspunt is dat de stad Coevorden een museum is en het achterliggende verhaal wordt verteld in het Erfgoedhuis. In het Erfgoedhuis worden niet alleen alle objecten bewaard die in de loop van de tijd zijn verzameld, maar wordt vooral het verhaal van de vestingstad Coevorden verteld. In het museum en bij de Historische Vereniging staat vooral het verleden centraal. De link naar het heden wordt gelegd in de bibliotheek en bij ToReCo. ToReCo draagt het rijke historische verleden van Coevorden uit richting toeristen en recreanten. De bibliotheek brengt de inwoners van de gemeente nog dichterbij hun historie. Het is de meest gebruikte publieksvoorziening in de gemeente (31 procent van de inwoners is lid van de bibliotheek) en heeft een eigentijdse uitstraling en moderne informatie- en communicatiemiddelen. Het leescafé van de bibliotheek wordt het ontmoetingspunt in het Erfgoedhuis.

Hondsrug
De Drentse Hondsrug-gemeenten zetten zich samen met de provincie in voor de realisatie van Geopark De Hondsrug. Het project is de eerste stap waarin de toeristische potenties van De Hondsrug zichtbaarder worden gemaakt door de combinatie van geologie met cultuurhistorie, natuur en landschap natuur. Eén van de doelen is het krijgen van een erkenning als UNESCO European Geopark. Het Erfgoedhuis vervult hierin een belangrijke rol door de aandacht voor de belangrijke historische route Coevorden-Groningen.

Definitieve ontwerp
Belangstellenden kunnen op zaterdag 10 september, tijdens de Open Monumentendagen, het definitieve ontwerp voor de verbouw van het Erfgoedhuis bekijken. KAW Architecten is in het Stedelijk Museum aanwezig om uitleg te geven. Dit kan tussen 11.00 en 17.00 uur.