KNHS

Demi Dijks brons, Lisa Nooren goud!
11 juli 2011
Goud voor Lisa Nooren - EK Springen Children

1 | 2

Lisa Nooren wint goud bij de Children

ERMELO (KNHS) Met drie combinaties bij de beste tien hebben de Nederlandse junioren zaterdag afscheid genomen van het EK springen in Comporta, Portugal. Demi Dijks moest in een barrage met twee concurrenten strijden om zilver en brons. De zeventienjarige ruiter uit het Duitse Vreden nam met Tobias geen grote risicos. Hij was blij met zijn bronzen medaille.

Demi Dijks en Tobias gingen op een gedeeld vijfde plaats de finale in. De twee pittige manches husselden het klassement voor een laatste keer door elkaar. Demi bleef in eerste manche foutloos en ging samen met de Italiaanse Virginia Caruso aan de leiding met nog een ronde te gaan. De eerste manche was hoog en best technisch, de tweede manche was iets korter, maar de hindernissen stonden weer hoog. Ik reed iets te open naar een steilsprong, ik had Tobias meer verzameld moeten houden, en we kregen een fout. Caruso bleef foutloos en werd Europees kampioen. Demi streed met de Britse Jessie Dimmock en de Turkse ruiter Derin Demirsoy om de resterende medailles. Jessie ging voor de nul, ze reed niet snel. Ik wilde niet teveel risicos nemen, met een fout werden mijn kansen op een medaille heel klein. Ik ging voor een foutloze ronde, iets sneller dan Jessie. En dan moest ik afwachten wat Derin zou doen. De Nederlandse junior slaagde in zijn missie, maar zag Derin en zijn vijftienjarige routinier Madick foutloos razen. Derin won zilver, voor een tevreden Demi. Tobias sprong de hele week uit het boekje. Ik ben super blij. De jonge ruiter, die onlangs de Masterclass in Deurne afrondde, leende Tobias begin dit jaar van zijn geblesseerde broer Nuri. Nuri is mijn trainer, dat gaat super. Hij is ook heel blij. Zelf is hij het rijden weer aan het opbouwen. Of ik Tobias blijf rijden? Daar hebben we het nog niet over gehad.
Voor Demi was Comporta zijn eerste EK. Ook Glenn Knoester debuteerde. De achttienjarige ruiter finishte na een zeer gelijkmatig gereden kampioenschap met Acodetto als achtste. Regerend Nederlands kampioen Dennis van den Brink wisselde goede omlopen af met mindere. Hij finishte op een gedeeld tiende plaats met Royal Dream. Dit was mijn tweede EK. Het was weer super om mee te maken. Op een EK gebeuren rare dingen, dat hebben we hier gezien. Een leerzame ervaring. Tim van de Oetelaar viel net buiten de finale met Vitis, maar hij nam sportief revanche. Hij won de afscheidsrubriek na een spannende barrage.

Kinderen
In Comporta vinden tevens Europese Kampioenschappen voor Children plaats. Kinderen van 12 tot en met 14 jaar rijden met paarden op 1,20 m-niveau. Deze rubrieken zijn in de meeste Europese landen, in tegenstelling tot Nederland, zeer populair. Als enige Nederlandse deelneemster kwam Lisa Nooren van start. De veertienjarige dochter van topcoach en oud-international Henk bleef met Ubalia vijf rondes lang foutloos. Met vier anderen streed ze zondagmiddag in een barrage om de individuele medailles. Met succes: Lisa was de snelste en bleef foutloos. Lisa Nooren is Europees kampioen.
Meer informatie volgt.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen
EK springen voor young riders, junioren en kinderen Comporta, Portugal, 5-10 juli 2011

Junioren, individueel eindklassement (na vijf omlopen):


1. Virginia Caruso (ITA) Lune de lOthain 4

2. Derin Demirsoy (TUR) Madick 8 bar. 0-36.79
3. Demi Dijks (Vreden, Dld) Tobias 8 bar. 0-39.68
4. Jessie Dimmock (GBR) Capello II 8 bar. 0-46,20 8. Glenn Knoester (Assendelft) Acodetto 16
10ea. Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) Royal Dream 18

Junioren, farewell-rubriek:


1. Tim van de Oetelaar (Veghel) Vitis 0-0-32,21
2. João Pedro Gomes (POR) Lipton 0-0-33,22

3. Diogenis Palegdas (GRE) Cornelia 0-0-33,27

Children, individueel eindklassement (na vijf omlopen):


1. Lisa Nooren (Clermont Sous Huy, Bel) Ubalia 0 bar.: 0-40,02
2. Paul Delforge (FRA) Kaloubette dTourelle 0 bar.: 0-42,53
3. Maxine De Pelsmaeker (BEL) Whippersnapper 0 bar.: 0-42,86

Foto's: Dirk Caremans