Belgische Federale Overheid

Viëtnam Bui Thanh Son

Steven Vanackere ontvangt Vice-Minister van Buitenlandse Zaken van Viëtnam Bui Thanh Son

Datum: 12 juli 2011

Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere ontving vandaag Dhr. Bui Thanh Son, Vice-Minister van Buitenlandse Zaken van Viëtnam belast met Europese Zaken. Met dit onderhoud werden de voorbereidingen gestart van de economische missie naar Viëtnam die Z.K.H. Prins Filip in maart 2012 zal voorzitten.

De Viëtnamese Vice-Minister gaf tijdens het onderhoud te kennen dat zijn regering heeft beslist om met België, eerder dan met andere landen, een samenwerking aan te gaan op het gebied van ruimtetechnologie.

Deze samenwerking zal zich meer bepaald uiten in de levering van een satellietsysteem voor de observatie van de aarde. Dit satellietsysteem van het bedrijf Spacebel, dat aan het hoofd staat van een consortium van Belgische bedrijven, zal Viëtnam helpen zijn natuurlijke rijkdommen en milieu te beheren. Het systeem zal bestaan uit een satelliet gelanceerd rond de aarde en een grondsegment voor de controle en de verwerking van de gegevens geïnstalleerd in Viëtnam. De samenwerking houdt ook een belangrijk luik in voor opleiding in ruimtetechnologie en ruimtelijketechnologische toepassingen van Viëtnamese ingenieurs. Het contract, waarvan de technische bijlagen momenteel nog onderhandeld worden, zou eind 2011 moeten ondertekend worden. De gehele waarde wordt geschat op 63 miljoen euro.

Dit is een perfect voorbeeld van de vooruitgang in de samenwerking tussen België en Viëtnam en het bestendigt het blijvende engagement van België na 34 jaar ontwikkelingssamenwerking. Op 21 juni begaf zich nog een Belgische delegatie naar Viëtnam om er een ontwikkelingsprogramma van 60 miljoen euro af te sluiten. De dag erop zette de organisatie van een eerste gemengde economische commissie de voortreffelijke ontwikkeling van de handelsrelaties tussen Viëtnam en België ook eens extra in de verf.