Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 13 juli 2011

Minder leegstand kantoren in Alkmaar dan landelijk gemiddelde

Per april 2011 telt Alkmaar 811 kantoorvestigingen, met een gezamenlijk netto vloeroppervlak (NVO) van 470.271 m2. Uit de jaarlijks gehouden kantorenmonitor blijkt ook dat 9,5% van deze kantoren leegstaat. Dit is een positieve afname van 2% ten opzichte van 2010. In vergelijking met heel Nederland staat Alkmaar er goed voor, het landelijk gemiddelde ligt op 14%. Het college van burgemeester en wethouders zet zich in om deze positieve trend voort te zetten door de verschillende mogelijkheden in kaart te brengen.

Een leegstandspercentage van ongeveer 5 tot 6% is nodig om verhuisbewegingen mogelijk te maken. Toch hangt een goede doorstroming niet alleen af van beschikbaarheid, maar ook van de kwaliteit van de kantoorpanden. Bijna de helft van de leegstaande panden staat langer dan twee jaar leeg. Dit zijn vooral panden die verouderd zijn en niet meer voldoen aan de wensen van de huidige kantoorgebruiker.

Mogelijkheden
Victor Kloos (OPA), wethouder Economische Zaken: "Een goed gevuld kantorenbestand is een voorwaarde voor een goede economie en werkgelegenheid in Alkmaar. Voor een groot deel is het aan de eigenaren van de panden om deze weer in een goede verhuurstatus te krijgen. Voor een ander deel brengen wij in kaart wat de mogelijkheden zijn. Hierbij kun je naast studenthuisvesting denken aan (kleinschalige) maatschappelijke functies zoals zorgcentra, kinderdagverblijven, sportscholen, kunstateliers of opleidingscentra."

Kantorenmonitor

De kantorenmonitor is het resultaat van samenwerking van de afdelingen Onderzoek & Statistiek en Economische Zaken van gemeente Alkmaar met de Stichting Vastgoed Rapportage. De kantorenmonitor ligt ter inzage bij de Agendakamer van de gemeente Alkmaar.