Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 13 juli 2011

Noorderstraat wordt tweerichtingsverkeer

Nu het toekomstbeeld van Overstad voor de komende twintig jaar is vastgelegd in het beeldkwaliteitsplan (zowel ruimtelijk als verkeerskundig), gaat de gemeente Alkmaar de Noorderstraat inrichten voor verkeer uit twee richtingen. Met deze maatregel wordt het centrumgebied beter bereikbaar.

De huidige verkeersroute via de Simsonstraat/ Pettemerstraat is niet optimaal en vind te weinig draagvlak. Verbetering van deze situatie is dan ook op korte termijn gewenst. Het terugbrengen van tweerichtingsverkeer op de Noorderstraat zorgt ervoor, dat een kortere route naar de binnenstad mogelijk is.

Het aanpassen van de Noorderstraat komt voort uit het coalitieakkoord. Diverse partijen hebben verkeersplannen opgesteld om de bereikbaarheid van het centrum te verbeteren. Het gaat hierbij om plannen van Overstad (Nieuw Overstad), Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA), Trots op Nederland (TROTS) en Ondernemend Alkmaar (OA).

Nu het besluit is genomen om de Noorderstraat aan te passen en het verkeerskundig onderzoek min of meer af is, kan een ontwerp gemaakt worden. Op basis van dit ontwerp kunnen de investeringen in het college besproken worden waarna het voor goedkeuring naar de gemeenteraad gaat. Direct belanghebbenden krijgen de gelegenheid voor participatie in het vervolgtraject. De verwachting is, dat de werkzaamheden medio 2012 zijn afgerond.

Door deze eerste stap begint langzaam maar zeker de toekomstige bereikbaarheid van de binnenstad en Overstad gestalte te krijgen.