Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 14 juli 2011

Einde aan WIW en ID-banen

Met ingang van volgend jaar stopt de gemeente Alkmaar met de zogenaamde Instroom- en Doorstroombanen (ID-banen). Dat betekent dat de subsidiëring van de loonkosten van ID-werknemer(s) en mensen met een WIW baan wordt stopgezet. Het gaat in Alkmaar om ruim 90 mensen die ondersteunende taken verrichten in onder meer het onderwijs, sportverenigingen en zorginstellingen. De gemeente doet een beroep op de werkgevers om het wegvallen van de subsidie voor deze werknemers te compenseren.

Werkgevers, die ID-werknemers in dienst hebben, zijn vorig jaar geïnformeerd over een ophanden zijnde wijziging van het beleid. Op 4 januari 2011 heeft het toenmalige college van burgemeester en wethouders besloten het bestaande beleid niet te continueren. De gemeenteraad stemde daar vervolgens op 14 maart mee in. Door de wisseling van het college vindt de uitvoering van het raadsbesluit nu plaats.

Middel mist doel
De gemeente ziet zich genoodzaakt tot dit besluit vanwege de teruglopende financiële middelen van het rijk. Het rijk bezuinigt namelijk stevig op het participatiebudget, geld dat bedoeld is om mensen met een uitkering weer aan regulier werk te helpen. Bij de meeste mensen die nu gebruik maken van gesubsidieerde arbeid is regulier werk echter geen optie meer. De inzet van de middelen uit het participatiebudget is dan ook niet meer in overeenstemming met de doelstelling van dit budget. Daarbij doet de ID banen constructie een dusdanig groot beroep op de middelen uit het participatiebudget dat de groep waarvoor het budget in feite bedoeld is niet of onvoldoende kan worden bereikt.

Werkgevers moeten bijdragen
Het college doet een beroep op de werkgevers die mensen met een ID-baan in dienst hebben. om het wegvallen van de subsidie voor deze werknemers te compenseren. Wethouder re-integratie Mirjam Hamberg (SP): "Ik besef dat het een pijnlijke beslissing is omdat het om mensen gaat. Mensen die soms al jaren bij een organisatie zijn. Het geld dat gemoeid is met de ID-banen legt een te grote druk op het beschikbare budget voor reïntegratie. We doen een beroep op werkgevers om mensen in dienst te houden. Als college proberen we mensen van werk naar werk te begeleiden. Omdat het over individuele situaties gaat is maatwerk noodzakelijk waarbij we graag het bedrijfsleven betrekken."