Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 13 juli 2011

Plan gebied Achterdam 's nachts afsluiten voor verkeer komt ter inspraak

Bewoners rondom de Achterdam zijn het zat steeds 's nachts de rondrijdende en wachtende auto's van het sextoerisme voor hun deur te hebben. De gemeente heeft een haalbaarheidsstudie gedaan naar de fysieke nachtelijke afsluiting van het gebied rondom de Sliksteeg/Herenstraat. Afsluiting voorkomt de nachtelijke overlast. Dit plan komt in het najaar ter inspraak.

Buurt betrokken
De omwonenden zijn betrokken bij het maken van dit plan in de vorm van een werkgroep. De werkgroep is van mening dat de rust terugkeert als het gebied bijvoorbeeld tussen 21.00 - 7.00 uur afgesloten is met behulp van palen zodat alleen pashouders naar binnen kunnen.

Naast de nachtelijke overlast van auto's gaf de werkgroep ook aan een aantal verkeersproblemen in deze buurt te hebben. De verkeersproblemen hebben te maken met sluipverkeer op het Luttik Oudorp zuidzijde (Annastraat-Bierkade). Om dit sluipverkeer tegen te gaan, werd het afsluiten voor autoverkeer van de Annabrug en de Voordam-Pieterstraat voorgesteld. Beide wensen worden vooralsnog niet gehonoreerd.

"Volgens mij komt het nachtelijk afsluiten van de Sliksteeg en omgeving voor autoverkeer goed tegemoet aan de wensen van de bewoners. Ook de leefbaarheid rondom de Achterdam wordt hiermee verhoogd. Uiteraard kunnen we met dit plan niet alle nachtelijke onrust, die zo kenmerkend is voor dit gebied, wegnemen. Ergernis zal er blijven. In ieder geval is het een enorme verbetering. Laat ons weten wat u er van vindt als het plan ter inspraak ligt. Dan kunnen wij daar rekening mee houden en passende oplossingen zoeken," aldus Martin Hagen, wethouder Integrale Veiligheid (Trots op Nederland).

Plan ter inspraak
Het plan dat samen met de bewoners is opgesteld, komt in het najaar in de inspraak. De exacte invulling van de nachtelijke afsluiting staat nog open. Na een inloopbijeenkomst in de buurt volgt een periode van zes weken waarbij belanghebbenden ook de gelegenheid hebben te reageren. Daarna volgt het bestuurlijke traject.