Gemeente Lelystad

Maaibeheer Bovenwater is maatwerk

Woensdag 13 juli 2011

Tussen de rietkragen door is een zeilboot op het Bovenwater te zien

De `zeilplas-functie' van het Bovenwater is té belangrijk; stoppen met maaien is daarom voor het college van de gemeente Lelystad geen optie. Maar de overlast van blauwalg, dat juist ontstaat door waterplanten wel te maaien, moet zoveel mogelijk beperkt worden. Het college heeft daarom besloten om bepaalde delen van het Bovenwater niet te maaien. De bewoners aan het Bovenwater zijn hierover schriftelijk geïnformeerd.

Vrijuit zeilen

Uitgangspunt is dat de grote plas echt bedoeld is als zeilplas. Daar waar op de grote plas niet gezeild hoeft te worden, zoals aan de zijkanten, wordt niet gemaaid. Op de kleine plas en tussen inhammen in het bewoonde gebied, wordt doorgaans niet gezeild. Hier wordt niet meer gemaaid. Voor de zeilende bewoners aan het Bovenwater betekent dit dat er een stuk gepeddeld moet worden om op het gedeelte te komen waar weer vrijuit gezeild kan worden.

Informatie

De gemeente heeft in een vroeg stadium van gedachten gewisseld met de bewoners over de situatie rond het Bovenwater, door middel van een informatiebijeenkomst en bewonersbrief. Naar aanleiding hiervan is gebleken dat de bewoners graag meer informatie willen hebben over de actuele stand van zaken. De gemeente heeft daarom de bewoners per brief nader geïnformeerd. Ja