Gemeente Bernheze


Terugblik raadsvergadering van 7 juli 2011

Op donderdag 7 juli 2011 vond een raadsvergadering plaats. Hieronder een korte weergave van de vergadering en een toelichting op enkele besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen.

Plannen voor Hildebrandstraat en omgeving
De fractie SP stelde tijdens de vergadering vragen over het stedenbouwkundige project Hildebrandstraat. De fractie vroeg zich onder andere af of de gemeente al gecommuniceerd heeft met de inwoners over deze plannen en de gevolgen voor het veld aan de Narcislaan. Wethouder Van der Pas heeft in de vergadering uitgelegd dat de huidige inwoners van de huurwoningen binnen het project Hildebrandstraat al ingelicht zijn over de woningbouw op het Narcisveld. Woningbouwcoöperatie Mooiland gaat op deze locatie 79 huurwoningen bouwen. De karakteristieke historische dubbele bomenrij langs de Narcislaan blijft behouden. Het college van burgemeester en wethouders gaat een apart onderzoek uitvoeren naar een alternatieve locatie voor het circus, maar ook voor de pak- en salonwagens. Op basis van de huidige planning kunnen de pak- en salonwagens (en het circus) het volgende kermisseizoen (2012) nog gebruikmaken van het Narcisveld.

Voortgang traject krachtenbundeling Bernheze-Maasdonk Tijdens de vergadering is de gemeenteraad weer op de hoogte gebracht van de voortgang van het proces samenwerking dan wel samengaan van beide gemeenten. Een onderdeel van dit traject is onder andere het vormen van een gemeenschappelijke rekenkamercommissie. Een voorstel hiervoor stond ook op de agenda en de gemeenteraad stemde hier unaniem mee in. Op 14 september 2011 wordt met de inwoners over het samenwerken of samengaan van Bernheze en Maasdonk gesproken. Vervolgens discussieert de gemeenteraad op 22 september 2011 verder hierover en tot slot nemen de raden van Bernheze en Maasdonk op 28 oktober 2011 een besluit over de toekomst.

Toekomstvisie Bernheze 2020
De gemeenteraad heeft unaniem met de toekomstvisie ingestemd. De toekomstvisie is in de afgelopen maanden in samenwerking tussen het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de inwoners tot stand gekomen en bepaalt de koers voor Bernheze voor de komende tien jaar. Diverse fracties betreurden het dat er maar weinig inwoners gebruik hebben gemaakt om mee te praten over onze toekomst. De visie wordt vanaf nu jaarlijks geëvalueerd.

Masterplan Wonen
Het Masterplan Wonen, fase 2 is vastgesteld door de gemeenteraad. Met dit plan gaat de gemeente de woningbouwproductie in Bernheze vlot trekken. In het plan zijn locaties aangegeven waar met prioriteit gebouwd gaat worden. Op initiatief van de fractie ABB werd tijdens de vergadering een amendement ingediend. In het amendement wordt het college van burgemeester en wethouders verzocht de mogelijkheid te onderzoeken voor het uitgeven van kleinere kavels en de uitgifte van bouwkavels voor particuliere bouwers te bevorderen. Het amendement werd door de hele gemeenteraad gesteund.

Energieagenda Bernheze
De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met de energieagenda en de projecten voor de eerste jaren. In de energieagenda 2011-2014 staan de eerste stappen beschreven naar een energieneutraal Bernheze. Momenteel is de gemeente met meerdere gemeenten in gesprek over het stimuleren van het plaatsen van zonnepanelen op woningen. De ambitie is dat de gemeente tussen 2030 en 2040 energieneutraal is.

Digitale verslaglegging
De raadsvergaderingen worden vanaf het najaar live uitgezonden via internet. De gemeenteraad heeft hiermee ingestemd onder voorwaarde dat gedurende een overgangsperiode van een jaar de digitale beelden van de raadsvergaderingen ook live uitgezonden worden via WanTV. Daarnaast blijft een verslaggever gedurende dit jaar de interviews en samenvatting verzorgen.

Informatie
Met vragen over de gemeenteraad en de raadscommissies kunt u terecht bij de griffie, telefoon (0412) 45 88 88, e-mail griffie@bernheze.org.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35