Provincie Noord-Holland

Nog geen overeenstemming over deelakkoord natuur

13 juli 2011 -

Provincie en het Rijk zijn op dinsdag 5 juli niet tot overeenstemming gekomen over de toekomst van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Provincies (IPO) en het Ministerie van EL&I (staatssecretaris Henk Bleker) onderhandelen na de zomer verder. De onzekerheid voor projecten in het landelijk gebied duurt hierdoor voort.

De onderhandelingen over de toekomst van het ILG vinden plaats in het kader van de stevige Rijksbezuinigingen, de decentralisatie van taken en een herijking van de Ecologische Hoofdstructuur, zoals vastgelegd in het regeerakkoord van het Kabinet Rutte-Verhagen. De onderhandelingen zijn 15 februari van start gegaan en moeten uiteindelijk leiden tot een zogenaamd `deelakkoord Natuur en landelijk gebied', dat een vervolg is op het eerder afgesloten Bestuursakkoord tussen het Kabinet, IPO, UvW en VNG.

Het streven is nu om in september overeenstemming te bereiken over de hoofdlijnen van een deelakkoord. Deze hoofdlijnen zullen in de maanden erna worden uitgewerkt in het definitieve deelakkoord. Onmiddellijk na het zomerreces (eind augustus) is een vervolgoverleg gepland.

Decentralisatie
Het is bedoeling dat de provincies na decentralisatie verantwoordelijk worden voor de inrichting van het landelijk gebied en voor het regionale beleid voor natuur, recreatie en toerisme, landschap, structuurversterking van de landbouw en leefbaarheid. Het overleg spitst zich toe op sluitende afspraken over de realisatie van een herijkte van de EHS, structurele financiering van het beheer van de bestaande natuur en de financiering van de Europese verplichtingen.

Provincie betreurt vertraging voor projecten
In oktober 2010 zegde staatssecretaris Bleker eenzijdig alle bestuurlijke overeenkomsten met de provincies over het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) op. Het betekende dat alle nieuwe verplichtingen die de provincie aangaat voor projecten op het gebied van natuur en recreatie voor eigen risico zijn. De provincie Noord-Holland was hierdoor gedwongen om zeer terughoudend te zijn met het verlenen van subsidie voor projecten. Veel projecten kwamen hierdoor stil te liggen. Pas als onderhandelingen met het Rijk tot een resultaat leiden, en duidelijk is hoeveel budget er precies beschikbaar is, wordt duidelijk welke projecten alsnog subsidie krijgen.

ILG
Met het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) droeg het Rijk in 2007 de regierol in het landelijk gebied over aan de provincies. Rijk en provincies maakten afspraken over de doelstellingen voor de periode 2007-2013 op het gebied van landschap, natuur, water, landbouw, recreatie en een economisch gezond en leefbaar platteland. Deze afspraken werden vastgelegd in de Wet inrichting landelijk gebied (WILG). De provincies zijn volgens deze wet zelf verantwoordelijk voor de besteding van het budget en de realisatie van de afgesproken prestaties. Het Rijk bleef verantwoordelijk voor het beleid.