D66

woensdag 13 juli 2011

D66: EU-plan voor opslag bankgegevens ondoordacht

Europarlementslid Sophie in 't Veld vindt het onbegrijpelijk dat de Europese Commissie vandaag voorstelt om, net als in de VS, in Europa alle bankgegevens van onschuldige burgers te gaan opslaan.

"Beetje bij beetje worden van iedereen de financiële gegevens en het bel-, reis- en websurfgedrag opgeslagen, en mogen overheden daarin grasduinen zonder bevel van de rechter. Ik dacht dat je in Nederland onschuldig was tot het tegendeel is bewezen? Door dit soort maatregelen komt de bewijslast van onschuld steeds meer bij de burger te liggen."

SWIFT

De Europese Commissie presenteert vandaag voorstellen voor een Europees systeem voor opslag en analyse van alle gegevens van bankrekeninghouders. De Verenigde Staten hebben al zo'n database en krijgen via een omstreden akkoord gegevens van Europese klanten via het bedrijf SWIFT. Het Europees Parlement ging in juli vorig jaar aarzelend met die deal akkoord, nadat was afgedwongen dat op korte termijn alleen nog van specifieke verdachten gegevens zouden worden doorgespeeld.

Alle burgers

De Europese Commissie stelt nu echter voor om de bankgegevens van álle burgers op te slaan. De doelen waarvoor de gegevens worden gebruikt - tot nu toe alleen terrorismebestrijding - worden bovendien fors uitgebreid en veel meer financiële instellingen doen mee met veel meer gegevens.

Ondoordacht

"Dit is niet wat het Europees Parlement heeft gevraagd", stelt In 't Veld geërgerd vast. "Het is de zoveelste ondoordachte maatregel: niet ingegeven door een objectief vastgestelde noodzaak, maar simpelweg door de beschikbaarheid van gegevens. Het doel wordt er vervolgens bij bedacht." Sluipenderwijs worden er volgens In 't Veld steeds meer gegevens van onschuldige burgers opgeslagen, en worden de bevoegdheden van politie, justitie en inlichtingendiensten fors uitgebreid.

Nuchtere evaluatie

Dinsdag nam de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement juist een rapport aan van de hand van In 't Veld, dat oproept om eerst eens een nuchtere evaluatie te maken van alle anti-terreurmaatregelen tot nu toe, alvorens weer nieuwe maatregelen in te stellen. Ook wil het Parlement van de Europese Commissie een overzicht voor welke doelen de bevoegdheden worden gebruikt, buiten terreurbestrijding.