Waterschap Brabantse Delta


schoon water

Brabantse jeugd maakt een Big Jump voor schoon water

Precies om 15.00 uur zondagmiddag sprongen in het water van de Westpolderplas in Etten-Leur, de Oosterplas in `s- Hertogenbosch en De Langspier in Boxtel kinderen en volwassenen in het water. Zij waren de Brabantse deelnemers aan de internationale manifestatie Big Jump en wilden daarmee aandacht vragen voor het belang van schoon en veilig water.

Brabant deed dit jaar voor de derde keer aan de Big Jump mee. De waterpistolen die overal werden uitgedeeld aan de deelnemers maakten van de Big Jump dit jaar een echt waterfestijn. De Big Jump is in Brabant een initiatief van de Brabantse Milieufederatie, de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel. Het evenement vindt plaats in samenwerking met de betrokken gemeenten en de provincie.

In de Oosterplas in 's-Hertogenbosch maakten ruim 75 kinderen de Big Jump. Hier ging ook Kiek de kikker het water in. In de Langspier in Boxtel waren de meeste van de ruim 65 kinderen al ruim voor het officiële startschot het water in gegaan, maar om 15.00 uur stonden ze allemaal weer aan de start. In de Westerplas in Etten-Leur sprongen ruim 50 deelnemers in het water. Ze werden door veel toeschouwers aangemoedigd.

De organiserende partijen zien de Big Jump als een verfrissende manier om het belang van schoon water onder de aandacht te brengen. Op hetzelfde moment springen in heel Europa mensen in waterlopen, meren en rivieren om aan te geven dat ze schoon oppervlaktewater willen, waar je zonder gevaar voor je gezondheid in kan springen. De Big Jump is in 2002 ontstaan aan de Elbe in Duitsland en ieder jaar wordt er op steeds meer plaatsen in Europa aan meegedaan.

Schoon water belangrijk!

Als water rijk is aan voedingsstoffen, onvoldoende doorstroomt of zelfs stilstaat, kan dit tot overmatige bloei van blauwalgen leiden tijdens warme perioden. Verschillende wateren in Brabant hebben hier op dit moment last van. Blauwalgen produceren giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Zwemmen in deze wateren is dan ook uit den boze. Je kunt anders last krijgen van maag- en darmklachten, duizeligheid en ademhalingsproblemen. Blauwalg kan worden voorkomen door een natuurlijke inrichting van het water. Ook beperkt eendjes voeren, niet te veel visaas uitgooien en honden niet langs de kant van de vijver uitlaten, dragen bij aan een blauwalgvrije waterpartij. De Brabantse waterschappen houden de waterkwaliteit goed in de gaten.

En rennen...

het water in......


-