GroenLinks
Judith Sargentini bezoekt vluchtelingenkampen aan Tunesisch-Libische grens

Een ad-hoc-delegatie van zes leden van het Europarlement vertrok woensdag naar Tunesië om vluchtelingenkampen te bezoeken en om vertegenwoordigers van lokale overheden en hulporganisaties te ontmoeten. De delegatie heeft gesprekken met de Tunesische minister-president en enkele ministers. Het doel van de reis is om het lot van de vluchtelingen en de implicaties voor de Europese Unie - zoals migratie - te bespreken.
Sargentini is te volgen via twitter en zal regelmatig verslag doen op deze site.

Passieve Europese houding

"De strijd voor democratie in Libië veroorzaakt neveneffecten, zoals grote aantallen mensen op de vlucht voor Libisch geweld." Sargentini maakt zich zorgen over de situatie in de kampen en betreurt de passieve houding van de Europese landen: "Irakezen, Eritreeërs, Soedanezen: ze vallen tussen wal en schip. Terug naar hun eigen land kunnen ze niet en in Tunesië is het lastig overleven. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht en de kampen zitten overvol. We zien dat dit leidt tot gewelddadige situaties."

Europa moet volgens Sargentini haar rol oppakken om de behandeling van vluchtelingen goed te laten verlopen, humanitaire hulp te bieden en de gevolgen voor de migratie naar Europa in goede banen te leiden. "De lidstaten moeten de realiteit onder ogen zien: de revolutie in Noord-Afrika kent vele slachtoffers en het is onze plicht die te helpen. Nederland houdt grenscontroles en Berlusconi maakt van Lampedusa een belastingparadijs. En dat terwijl vluchtelingen die in Europa recht op status hebben aan hun lot worden overgelaten. Dat kan zo niet langer."