Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Beleidsplan Wet Participatiebudget 2011-2014 ter inzage 033, 2011)

In het Beleidsplan Wet Participatiebudget 2011-2014 staan de uitgangspunten op hoofdlijnen die richting geven aan de uitvoering van de Wet Participatiebudget. In het participatiebudget zijn de geldstromen van de reïntegratie, inburgering en volwasseneneducatie gebundeld. Het beleidsplan voor de uitvoering van de Wet Participatiebudget ligt ter inzage van 7 juli tot en met 31 augustus 2011.

Verschillende ontwikkelingen vragen om een visie en om een efficiënte en effectieve uitvoering van de wet Participatiebudget. Het aantal uitkeringen is als gevolg van de economische crisis gestegen. Tegelijkertijd heeft Hoogezand-Sappemeer door de rijksbezuinigingen te maken met teruglopende budgetten. De verwachting is dat het reïntegratiebudget van de gemeente Hoogezand-Sappemeer in 2014 uitkomt op een krappe 2 miljoen euro (circa 1/3 deel van het budget in 2010). Er moet meer gedaan worden met minder geld.

De centrale doelstelling van het beleidsplan is: Zo veel mogelijk inwoners van de gemeente Hoogezand-Sappemeer - die een uitkering van de gemeente ontvangen - ondersteunen om economische zelfstandigheid te verkrijgen en uit te stromen naar regulier werk. Elke klant is actief - ook als betaald werk (nog) niet binnen het bereik ligt - door een nuttige bijdrage aan de maatschappij te leveren. Tegelijkertijd werken zij aan hun ontwikkeling.

Omdat er meer met minder geld moet worden gedaan is er een aanpak in ontwikkeling waar niet meer wordt uitgegaan van een sluitende aanpak. Het beleidsplan gaat uit van een doelgroepgerichte aanpak waarbij wordt ingezet op die doelgroepen die zich zelf niet redden en waarbij de kans op effect (uitstromen naar regulier) het grootst is. Dit zijn de jongeren en de uitkeringsgerechtigden met een middellange afstand tot de arbeidsmarkt.

Het beleidsplan Wet Participatiebudget 2011-2014 van de gemeente Hoogezand-Sappemeer ligt vanaf donderdag 7 juli tot en met woensdag 31 augustus 2011, tijdens kantooruren, ter inzage bij de Receptie in het gemeentehuis. Het beleidsplan is ook te vinden op onze website. De verplichte inspraakperiode is verlengd met twee weken omdat een deel van de inspraakperiode in de zomervakantie valt. Tot en met uiterlijk 31 augustus 2011 kan iedereen reageren op het Beleidsplan Wet Participatiebudget 2011-2014. Dit kan schriftelijk, door een brief te sturen aan de gemeente Hoogezand-Sappemeer, ter attentie van de afdeling Onderwijs, Economie en Werk, Postbus 75, 9600 AB te Hoogezand.