Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente realiseert uniek saneringsproject 032, 2011)

Overeenkomst voor warmte-koude opslag-installatie. De nieuwe woningbouwlocatie De IJsbaan in Sappemeer krijgt een warmte/koude-opslag (WKO), waardoor de wijk gasloos en duurzaam aangelegd gaat worden. De gemeente Hoogezand-Sappemeer ondertekent hiertoe een samenwerkingsovereenkomst met Rendo Duurzaam op maandag 18 juli 2011. Het unieke aan dit project is dat de WKO gebruik maakt van de warmte en koude die vrijkomt bij de grondwatersanering. De provincie Groningen is als opdrachtgever van de sanering hierbij aanwezig. Het Energieconvenant Groningen geeft subsidie aan het project, zodat de unieke koppeling tussen sanering en WKO-installatie mogelijk gemaakt wordt.

De wijk De IJsbaan grenst aan het terrein van de voormalige chemische wasserij Hendo, dat in het verleden een ernstige grond- en grondwaterverontreiniging heeft veroorzaakt. De grond op die locatie is al gesaneerd in 1998/1999. Gemeente en provincie zijn overeengekomen om het grondwater te saneren. De provincie Groningen gaat door middel van een biologische methode het ondiepe grondwater (tot ong. 30 meter diepte) saneren. Het diepe gedeelte (dieper dan 30 meter) wordt gesaneerd in combinatie met WKO. Voor het realiseren van dit WKO-systeem gaat de gemeente een samenwerkingsovereenkomst aan met Rendo Duurzaam, die het systeem gaat aanleggen en beheren.

In de wijk De IJsbaan worden nieuwbouwwoningen ontwikkeld die met een gescheiden systeem worden aangesloten op de WKO-installatie. Zo profiteren woningen via een warmtewisselaar van de warmte en koude die in de bodem kan worden opgeslagen. Hierdoor zullen toekomstige bewoners profiteren van extra comfort in hun woning en stabielere maandlasten bij stijgende energieprijzen. In de samenwerkingsovereenkomst met Rendo Duurzaam worden uitgangspunten vastgelegd om te komen tot het realiseren en exploiteren van het WKO-systeem. De eigenaren van de vrije kavels krijgen de keuze om aan te sluiten op het systeem of zelf een andere duurzame oplossing te ontwikkelen.

Op 13 september 2011 start de verkoop van de 35 vrije kavels. Voor informatie over de kavels www.ijsbaanHS.nl of info@ijsbaanhs.nl .