CDA


Nieuws
âCDA wil mensen bewust maken van wat ze wél kunnenâ donderdag 7 juli 2011

âWe hebben veel mensen zorgvuldig gedesintegreerd en zonder gezicht in een kaartenbak gestopt. Wij kunnen van deze mensen medewerkers maken door hen bewust te maken van wat ze wel kunnenâ. Dat was de heldere aftrap van ondernemer Andries Zoeteweij tijdens het werkbezoek van CDA Tweede Kamerlid Eddy van Hijum aan de regio Noord Veluwe.

Eddy van Hijum was op uitnodiging van CDA Noord Veluwe naar de regio gekomen om te spreken over de participatie van arbeidsgehandicapten op de arbeidsmarkt. Hij kwam daarvoor op bezoek bij: âU spreekt met Bob". Dit bedrijf van ondernemer Andries Zoeteweij werkt met werknemers met een arbeidshandicap. In zijn bedrijf worden de principes van de aangekondigde Wet Werken naar Vermogen al volop in praktijk gebracht. CDA raadsleden en bestuurders uit de regio namen samen met het Tweede Kamerlid een kijkje op de werkvloer en kregen van de nog jonge ondernemer/ervaringsdeskundige een lesje in nieuwe werkelijkheid.

Van Hijum is duidelijk in wat het CDA vindt: "voor mensen met een arbeidshandicap is het waardevol om zo gewoon mogelijk mee te kunnen doen in de maatschappij. Om te kunnen laten zien dat zij van toegevoegde waarde zijn bij een reguliere werkgever. Nu is dit teveel geïnstitutionaliseerd en gemonopoliseerd bij o.a. de Sociale Werkvoorziening".

De aanwezige bestuurders reageerden instemmend: maar juist door dit laatste wordt de noodzaak tot veranderen vaak gegijzeld door eigenbelang. Uitgangspunt moet volgens Zoeteweij worden: "mensen willen heel graag meedoen. Met begeleiding bij dat willen is de doelgroep het meest geholpen; Andersom is het is ook waardevol voor de maatschappij om een ieder naar vermogen te betrekken in het arbeidsproces. Je bewijst elkaar een dienst"!

Van Hijum reageerde: "Het is niet verkeerd dat het huidige kabinet kritisch kijkt naar de sector hoewel de bedragen zeker pijn doenâ.Â

Bij de sector, de betrokkenen en bij de samenleving moet het accepteren dat zoveel mensen aan de kant staan, worden doorbroken. Dat begint al bij de begrippen. Re-integratie bestaat na eerst gedesintegreerd te zijn.

Natuurlijk werd niet voorbij gegaan aan de groep mensen die vooral behoefte hebben aan een veilige en beschermde werkomgeving.

De tevens aanwezige voorzitter van het Noord Veluwe Ondernemers Overleg, Henk van Bruggen vroeg aandacht voor de bijzondere positie van het SW bedrijf: Enerzijds is dit een publiek bedrijf in eigendom van gemeenten, dat zich richt op beschermde werkplekken. Anderzijds richt zij zich als commercieel bedrijf op de reguliere markt. De politiek moet daarin een heldere keuze maken. Eddy van Hijum gaf aan dat die keuze feitelijk al is gemaakt: âDe SW bedrijven voorzien in beschermde werkplekken. Voor begeleid werken hoeven gemeenten niet naar de Sociale Werkvoorziening, er zijn ook andere partijen die daarin prima diensten leverenâ. Gemeenten moeten zich wel goed bewust zijn van deze bijzondere positie en hun rol daarin volgens de CDA politicus: âIn dat opzicht is het bijvoorbeeld helemaal raar dat een wethouder, ik dacht dat het in Elburg was, ook op de loonlijst staat bij de Inclusief Groep. Dan liggen de verschillende rollen wel heel dicht bij elkaarâ.

Duidelijk werd dat het CDA inzet op een goed beleid voor de arbeidsmarkt waarbij iedereen naar vermogen optimaal tot zijn recht kan komen.